KWC LogobyWIZAŻ logo

Agar właściwości i zastosowanie

Agar

E406, Agar-Agar, Agar-Agar Flake, Agar-Agar Gum, Bengal, Bengal Gelatin, Bengal Isinglass, Ceylon, Ceylon Isinglass, Chinese Isinglass

Agar – właściwości, działanie i zastosowanie w kosmetykach

Agar lub agar-agar to polisacharydowa substancja żelotwórcza, w kosmetykach odpowiadająca za odpowiednią konsystencję i lepkość produktu. Pozyskiwana jest z morskich wodorostów. Czasami można spotkać się z określeniem agaru jako roślinnej żelatyny. Składnik to doskonały zamiennik zwierzęcej substancji żelującej pozyskiwanej ze skór, kości oraz poubojowych odpadów. Agar powszechnie stosowany jest w przemyśle piwowarskim, cukierniczym, chemicznym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym. W produktach żywnościowych jest dodatkiem, który występuje pod nazwą E-406. W warunkach naukowych agar służy jako baza do hodowli kultur bakterii i pleśni do badań. Składnik został odkryty już w 1600 roku.

Spis treści:

  • Agar – właściwości
  • Zastosowanie agaru w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć agar?
  • Czy agar jest bezpieczny?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć agaru?
  • Czy agar to składnik wegański?
  • Czy agar jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Efekty uboczne
  • Wpływ agaru na środowisko naturalne

Agar – właściwości

Agar to składnik polisacharydowy pozyskiwany z wodorostów lub alg, w szczególności z krasnorostów (Gelidium) w procesie ekstrakcji, w wyniku którego powstaje drobny i jednorodny proszek. Ten biologicznie aktywny składnik, występujący głównie w Azji i Afryce, jest złożonym węglowodanem składającym się głównie z pozostałości galaktozy, czyli cukru prostego. Należy do wielocukrów. Galaretowata konsystencja agaru jest bardzo korzystna w nadawaniu konsystencji produktom kosmetycznym. Agar jest przezroczysty, bezzapachowy i bezsmakowy. Składnik zawiera białko, jod, magnez, wapń, sód i potas. Ponadto ma bardzo wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego (prawie 90% masy). Agar jest substancją naturalną i bezpieczną dla alergików. Dodatkowo dzięki właściwościom pęczniejącym agaru, składnik może być dodawany do posiłków w czasie diety odchudzającej. Powoduje szybsze uczucie sytości.

Zastosowanie agaru w kosmetykach

Agar jest substancją pęczniejącą w zimnej wodzie, a w gorącej (temperatura ok. 90-100 stopni Celsjusza) rozpuszcza się, tworząc żel. Po obróbce agaru można uzyskać substancję żelującą w proszku lub w postaci kostek. Wysokie stężenie pozostałości galaktozy w agarze działa jako dobry emulgator w formułach zawierających składniki o różnej rozpuszczalności. Pomaga to ustabilizować produkty nawilżające, takie jak balsamy i kremy, a także zwiększyć gęstość, aby zapewnić gładszą, bardziej kremową konsystencję. Ponadto podejrzewa się, że jako pochodna alg morskich zapewnia lepsze zatrzymywanie wilgoci, co może pomóc w zmniejszeniu suchości skóry. Z tego powodu agar jest idealnym składnikiem do pielęgnacji skóry, który można dodać do produktów nawilżających. Do podstawowych funkcji, jakie agar pełni w produktach kosmetycznych, możemy zaliczyć:

  • środek wiążący – umożliwia spójność różnych składników kosmetycznych;
  • maskowanie – zmniejsza lub hamuje zapach lub podstawowy smak produktu;
  • kontrola lepkości – zwiększa lub zmniejsza lepkość kosmetyków.

Z racji tego, że agar to nic innego jak sproszkowane wodorosty, składnik wykazuje znakomite przeciwzapalne właściwości, dlatego świetnie sprawdza się w maseczkach oczyszczających, również tych domowych.

W jakich kosmetykach można znaleźć agar?

Agar stosowany jest jako środek żelujący, zagęszczający i stabilizujący. Stabilny i obojętny tworzy odwracalne żele bardzo przydatne w produktach kosmetycznych takich jak kremy, emulsje, zawiesiny, dyspersje, kapsułki czy żele. Kosmetyki, w jakich można znaleźć agar w składzie, to m.in.:

  • pianki do golenia,
  • maseczki peel-off do twarzy,
  • żele pod prysznic,
  • pianki do stylizacji włosów,
  • kremy zwiększające objętość włosów,
  • peelingi,
  • kosmetyki przeznaczone do makijażu (podkłady, pudry do twarzy),
  • mydła w płynie,
  • kremy przeciwtrądzikowe,
  • żele do mycia ciała,
  • mleczka do oczyszczania twarzy.

Czy agar jest bezpieczny?

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznała agar za bezpieczny w stosowaniu jako dodatek do żywności, a niezależna komisja przeglądu składników kosmetycznych również uważa agar za bezpieczny.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć agaru?

Nie ma informacji na temat niekorzystnych połączeń agaru z innymi składnikami kosmetyków. Nie podejrzewa się, że składnik wchodzi w jakiekolwiek interakcje z innymi substancjami.

Czy agar to składnik wegański?

Agar jest składnikiem wegańskim ze względu na jego roślinne pochodzenie. Podczas produkcji nie stosuje się żadnego odzwierzęcego składnika. Ponadto stosowany jest również w żywności jako wegański substytut żelatyny i wykorzystywany jako środek żelujący. Ze względu na to, że siła żelująca agaru jest dziesięciokrotnie większa niż żelatyny zwierzęcej, składnik jest wydajny i skuteczny przy bardzo niskich ilościach, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji uczuleniowej.

Czy agar jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Agar to naturalny hydrokoloid złożony z polisacharydów pobranych ze ścian komórkowych niektórych rodzajów czerwonych alg. Czerwone algi mają dużo właściwości odżywczych i regeneracyjnych dla skóry. Składnik jest naturalnym roślinnym odpowiednikiem żelatyny.

Efekty uboczne

Agar został uznany za składnik bezpieczny przez CIR (Cosmetics Ingredient Review), czyli niezależną organizację orzekającą o bezpieczeństwie składników zawartych w kosmetykach. Nie wykazuje potencjału alergennego i nie podrażnia skóry. Agar uznaje się za substancję bezpieczną zarówno do stosowania w kosmetykach, jak i w żywności. Może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Wpływ agaru na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu agaru na środowisko naturalne. Agar, będąc substancją wyekstrahowaną z alg, jest częścią natury, wobec czego nie jest dla niej ani toksyczny, ani szkodliwy. Nie zagraża organizmom żywym.

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia

Składnik może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski, stany zapalne skóry.

Typ składnika

  • Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

  • Humektant
  • Lepiszcze
  • Regulator lepkości
  • Substancja kondycjonująca
  • Substancja konsystencjotwórcza
  • Substancja maskująca
  • Substancja żelująca

Komedogenny

4
Słabsze działanieSilne działanie

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Tak
Nie wiadomo
Nie

Najpopularniejsze produkty z Agar

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej dotworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych
Więcej informacji znajdziesz tutaj.