Agar lub agar-agar to polisacharydowa substancja żelotwórcza, w kosmetykach odpowiadająca za odpowiednią konsystencję i lepkość produktu. Pozyskiwana jest z morskich wodorostów. Czasami można spotkać się z określeniem agaru jako roślinnej żelatyny. Składnik to doskonały zamiennik zwierzęcej substancji żelującej pozyskiwanej ze skór, kości oraz poubojowych odpadów. Agar powszechnie stosowany jest w przemyśle piwowarskim, cukierniczym, chemicznym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym. W produktach żywnościowych jest dodatkiem, który występuje pod nazwą E-406. W warunkach naukowych agar służy jako baza do hodowli kultur bakterii i pleśni do badań. Składnik został odkryty już w 1600 roku.
Spis treści:
Agar to składnik polisacharydowy pozyskiwany z wodorostów lub alg, w szczególności z krasnorostów (Gelidium) w procesie ekstrakcji, w wyniku którego powstaje drobny i jednorodny proszek. Ten biologicznie aktywny składnik, występujący głównie w Azji i Afryce, jest złożonym węglowodanem składającym się głównie z pozostałości galaktozy, czyli cukru prostego. Należy do wielocukrów. Galaretowata konsystencja agaru jest bardzo korzystna w nadawaniu konsystencji produktom kosmetycznym. Agar jest przezroczysty, bezzapachowy i bezsmakowy. Składnik zawiera białko, jod, magnez, wapń, sód i potas. Ponadto ma bardzo wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego (prawie 90% masy). Agar jest substancją naturalną i bezpieczną dla alergików. Dodatkowo dzięki właściwościom pęczniejącym agaru, składnik może być dodawany do posiłków w czasie diety odchudzającej. Powoduje szybsze uczucie sytości.
Agar jest substancją pęczniejącą w zimnej wodzie, a w gorącej (temperatura ok. 90-100 stopni Celsjusza) rozpuszcza się, tworząc żel. Po obróbce agaru można uzyskać substancję żelującą w proszku lub w postaci kostek. Wysokie stężenie pozostałości galaktozy w agarze działa jako dobry emulgator w formułach zawierających składniki o różnej rozpuszczalności. Pomaga to ustabilizować produkty nawilżające, takie jak balsamy i kremy, a także zwiększyć gęstość, aby zapewnić gładszą, bardziej kremową konsystencję. Ponadto podejrzewa się, że jako pochodna alg morskich zapewnia lepsze zatrzymywanie wilgoci, co może pomóc w zmniejszeniu suchości skóry. Z tego powodu agar jest idealnym składnikiem do pielęgnacji skóry, który można dodać do produktów nawilżających. Do podstawowych funkcji, jakie agar pełni w produktach kosmetycznych, możemy zaliczyć:
Z racji tego, że agar to nic innego jak sproszkowane wodorosty, składnik wykazuje znakomite przeciwzapalne właściwości, dlatego świetnie sprawdza się w maseczkach oczyszczających, również tych domowych.
Agar stosowany jest jako środek żelujący, zagęszczający i stabilizujący. Stabilny i obojętny tworzy odwracalne żele bardzo przydatne w produktach kosmetycznych takich jak kremy, emulsje, zawiesiny, dyspersje, kapsułki czy żele. Kosmetyki, w jakich można znaleźć agar w składzie, to m.in.:
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznała agar za bezpieczny w stosowaniu jako dodatek do żywności, a niezależna komisja przeglądu składników kosmetycznych również uważa agar za bezpieczny.
Nie ma informacji na temat niekorzystnych połączeń agaru z innymi składnikami kosmetyków. Nie podejrzewa się, że składnik wchodzi w jakiekolwiek interakcje z innymi substancjami.
Agar jest składnikiem wegańskim ze względu na jego roślinne pochodzenie. Podczas produkcji nie stosuje się żadnego odzwierzęcego składnika. Ponadto stosowany jest również w żywności jako wegański substytut żelatyny i wykorzystywany jako środek żelujący. Ze względu na to, że siła żelująca agaru jest dziesięciokrotnie większa niż żelatyny zwierzęcej, składnik jest wydajny i skuteczny przy bardzo niskich ilościach, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji uczuleniowej.
Agar to naturalny hydrokoloid złożony z polisacharydów pobranych ze ścian komórkowych niektórych rodzajów czerwonych alg. Czerwone algi mają dużo właściwości odżywczych i regeneracyjnych dla skóry. Składnik jest naturalnym roślinnym odpowiednikiem żelatyny.
Agar został uznany za składnik bezpieczny przez CIR (Cosmetics Ingredient Review), czyli niezależną organizację orzekającą o bezpieczeństwie składników zawartych w kosmetykach. Nie wykazuje potencjału alergennego i nie podrażnia skóry. Agar uznaje się za substancję bezpieczną zarówno do stosowania w kosmetykach, jak i w żywności. Może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Nie odnotowano negatywnego wpływu agaru na środowisko naturalne. Agar, będąc substancją wyekstrahowaną z alg, jest częścią natury, wobec czego nie jest dla niej ani toksyczny, ani szkodliwy. Nie zagraża organizmom żywym.
Składnik może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski, stany zapalne skóry.