Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Centella Asiatica Extract - właściwości i zastosowanie

Wyciąg z wąkroty azjatyckiej

Centella Extract, Extract Of Centella Asiatica, Extract Of Hydrocotyle, Fo-Ti-Tieng Extract, Gotu Kola Extract, Hydrocotyl (Centella Asiatica) Extract, Hydrocotyl Asiatica Extract, Hydrocotyl Extract, Hydrocotyle Asiatica Extract

Wąkrota azjatycka – roślina o szerokim zastosowaniu w kosmetyce

Wąkrota azjatycka (Centella asiatica) to szeroko rozpowszechniona roślina o cennych właściwościach regenerujących i przeciwzapalnych. Możemy spotkać ją w kosmetykach pod skróconą nazwą CICA, a także gotu kola. Ze względu na znakomite działanie prozdrowotne, wąkrotka azjatycka jest wykorzystywana w celach medycznych od tysięcy lat m.in. w Chinach czy Indiach. Jest znana ze swojej długowieczności. W kosmetykach wykorzystuje się nadziemną część tej rośliny, którą następnie poddaje się rozdrobnieniu oraz suszeniu. Sproszkowane ekstrakty wodne lub alkoholowe są najczęściej stosowaną formą wąkrotki azjatyckiej w recepturze kosmetycznej. Centella asiatica – jak sama nazwa wskazuje – jest ziołem uprawianym głównie w Azji. Składnik do stosowania miejscowego został rozpowszechniony w głównej mierze przez kosmetyki koreańskie.

Spis treści:

  • Właściwości wąkroty azjatyckiej
  • Zastosowanie wąkroty azjatyckiej w kosmetykach
  • Czy wąkrota azjatycka jest bezpieczna?
  • Dla kogo przeznaczone są kosmetyki z wąkrotą azjatycką?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć wąkroty azjatyckiej?
  • Wąkrota azjatycka a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości wąkroty azjatyckiej

Dobroczynny wpływ wąkroty azjatyckiej dla skóry był przedmiotem wielokrotnych badań naukowych na przestrzeni lat. Wiele z nich wykazało, iż związek wykazuje szereg pozytywnych efektów dermatologicznych. Ważnym składnikiem aktywnym występującym w ekstrakcie z Centella asiatica jest madekasozyd pełniący funkcje antyoksydacyjne. Oznacza to, że zapobiega on utlenianiu istotnych i cennych substancji zawartych w kosmetykach. Wykazano również, że wyciąg z wąkroty azjatyckiej jest bogatym źródłem aminokwasów, odpowiedzialnych za łagodzenie zmian skórnych w przypadku podrażnienia. W ten sposób skóra uzyskuje odpowiednie nawilżenie.

Przy tym istnieje szereg dowodów naukowych na to, że wąkrotka azjatycka może pomagać w odbudowie skóry w przypadku oparzeń posłonecznych i minimalizować niektóre z ich widocznych skutków. Ze względu na działanie antyoksydacyjne wyciągowi z wąkrotki azjatyckiej przypisuje się często działanie rozjaśniające skórę. Nie jest to jednak właściwość tego związku, ponieważ w rzeczywistości nie przyczynia się do rozjaśnienia, a jedynie do zminimalizowania ryzyka powstania przebarwień. W tym kontekście pełni więc rolę składnika pomocniczego, aniżeli aktywnego.

Składniki aktywne, odpowiadające za unikatowe działanie wyciągu z Centella asiatica, to m.in. flawonoidy, glikozydy, kwasy triterpenowe i fenolowe, fitosterole, karotenoidy, aminokwasy, polisacharydy, monosacharydy, witamina B i C oraz olejki eteryczne. Spośród głównych cech wąkrotki azjatyckiej możemy zatem wyróżnić działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwzmarszczkowe,
  • przeciwobrzękowe,
  • antycellulitowe,
  • regeneracyjne,
  • łagodzące,
  • nawilżające.

Zastosowanie wąkroty azjatyckiej w kosmetykach

Centella asiatica w preparatach kosmetycznych pełni funkcję:

  • oczyszczającą,
  • kondycjonującą (odżywczą),
  • wygładzającą,
  • kojącą/regenerującą,
  • tonizującą.

Ponadto wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe poprzez stymulację odnowy komórkowej skóry i pobudzenie fibroblastów do syntezy kolagenu i elastyny, białek odpowiedzialnych za odpowiednie nawodnienie oraz sprężystość (jędrność) skóry. Najczęściej wyciąg z wąkrotki azjatyckiej spotkamy w kosmetykach takich jak:

  • preparaty redukujące cellulit,
  • maseczki regenerujące w płachcie,
  • kremy łagodzące,
  • kremy przeznaczone do okolic oczu,
  • sera nawilżające skórę,
  • kremowe maski regenerująco-odżywcze.

Centella asiatica może pozytywnie wpływać również na rodzaje cer borykających się z trądzikiem. Mimo że oficjalnie nie jest uznawana za składnik przeciwzmarszczkowy, to jej właściwości łagodzące mogą prowadzić do znacznej poprawy stanu skóry i tym samym zmniejszać nadmierne zaczerwienienia. Regenerujące właściwości wąkrotki azjatyckiej przyczyniają się także do obudowy bariery hydrolipidowej, co z kolei wzmacnia działanie ochronne i przyspiesza odnowę uszkodzonej skóry. Są to kluczowe elementy w prawidłowej pielęgnacji cery skłonnej do trądziku.

Wyciąg z wąkrotki azjatyckiej jest częstym składnikiem kosmetyków o działaniu redukującym cellulit oraz wyszczuplającym ze względu na aktywność przeciwobrzękową. Przyczynia się także do pobudzenia komórek tłuszczowych w procesie lipolizy, co wspomaga zmniejszenie ich objętości.

Czy wąkrota azjatycka jest bezpieczna?

Centella asiatica stosowana w zalecanych dawkach kosmetycznych nie wykazuje toksycznego działania. Skutki uboczne wywołane przez substancje są niezwykle rzadkie i mogą objawiać się miejscowymi reakcjami alergicznymi lub pieczeniem skóry.

Dla kogo przeznaczone są kosmetyki z wąkrotą azjatycką?

Ze względu na silne działanie regenerujące i kojące, kosmetyki z zawartością Centella asiatica są polecane przede wszystkim dla osób z cerą wrażliwą, skłonną do zaczerwienień i naczynkową oraz dla osób borykających się z trądzikiem różowatym. Wąkrotka azjatycka wykazuje działanie wzmacniające naczynia krwionośne, co jest niezwykle pożądane w pielęgnacji nadreaktywnych cer – zmniejsza ona rumień i widoczność rozszerzonych naczynek.

Poza tym produkty z Centella asiatica polecane są tak naprawdę dla każdego typu cery, a szczególnie dla osób, których skóra:

  • jest nadmiernie odwodniona, przesuszona, łuszczy się,
  • wymaga intensywnej regeneracji (np. po zabiegach silnymi kwasami),
  • wykazuje oznaki starzenia, ma szary koloryt skóry,
  • jest problematyczna, skłonna do trądziku i niedoskonałości.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć wąkroty azjatyckiej?

Wyciąg z Centella asiatica dobrze współgra z większością składników kosmetycznych. Brak jakichkolwiek przeciwwskazań co do łączenia tego związku z innymi substancjami.

Wąkrota azjatycka a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Wąkrotka azjatycka nie wykazuje negatywnego wpływu na otaczający ją ekosystem. Jest w istocie surowcem występującym w środowisku naturalnym, skąd również zostaje pozyskiwana.

Działanie w kosmetykach

Składnik stymuluje syntezę kolagenu w skórze, zmniejsza obrzęki i cienie pod oczami, działa przeciwzmarszczkowo. Polecany do cery naczynkowej, ma działanie obkurczające, przyspiesza gojenie ran, wspomaga proces prawidłowego bliznowacenia. Zapobiega powstawaniu rozstępów i wspomaga likwidację cellulitu. Zgodnie z zasadami Ajurwedy, wąkrotę stosuje się w leczeniu zmian skórnych spowodowanych trądem, w bielactwie, łuszczycy, egzemie, a także w leczeniu hemoroidów i żylaków. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie, a także oczyszczająco i tonizująco.

Typ składnika

Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Reduktor, reduktor tkanki tłuszczowej

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja grzybobójcza, fungicyd

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja lecznicza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja tonizująca

Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik w dużych stężeniach nie jest wskazany dla kobiet w ciąży.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.