KWC LogobyWIZAŻ logo

Aloe Barbadensis Extract właściowości i zastosowanie

Wyciąg z aloesu barbadoskiego, Ekstrakt z aloesu zwyczajnego

Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Extract, Aloe Vera (Aloe Barbadensis) Extract, Aloe Extract, Barbados Aloe Extract, Curacao Aloe Extract, Extract Of Aloe, Extract Of Aloe Vera, Extract Of Aloe Barbadensis

Aloe Barbadensis w kosmetyce

Aloe Barbadensis nazywany jest potocznie aloesem lub aloesem zwyczajnym. W kosmetyce jest on bardzo popularny, do tego stopnia, że niektórzy hodują go na domowych parapetach. Do produkcji kosmetyków wykorzystuje się sok lub ekstrakt wytwarzany z liści, kwiatów lub całej rośliny. Aloes jest składnikiem wszechstronnym, który może stosować prawie każdy. Nie działa komedogennie, ma niski poziom alergiczności i jest łatwo dostępny. Jego wpływ na skórę można zauważyć bardzo szybko.

Spis treści:

  • Właściwości Aloe Barbadensis
  • Zastosowanie Aloe Barbadensis w kosmetykach
  • Czy Aloe Barbadensis jest bezpieczny?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć Aloe Barbadensis?
  • Efekty uboczne
  • Czy Aloe Barbadensis jest składnikiem naturalnym?
  • Wpływ Aloe Barbadensis na środowisko

Właściwości Aloe Barbadensis

Aloe Barbadensis to roślina bogata w wiele składników mineralnych i witamin. Zawiera witaminy C i E, saponiny, polisacharydy, białka, biotynę, fenole, kwas foliowy i salicylowy. Charakteryzuje się zielonym kolorem. W produkcji kosmetyków stosuje się żel aloesowy, który wykazuje następujące właściwości:

  • utrzymuje wilgoć w kosmetyku;
  • nawilża skórę i zatrzymuje wilgoć w naskórku;
  • łagodzi swędzenie i podrażnienia;
  • działa kojąco i chłodząco;
  • rozjaśnia blizny i przebarwienia;
  • wzmacnia włosy, zmniejsza ich wypadanie;
  • przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych;
  • zmniejsza sebum;
  • działa antyoksydacyjnie.

Aloes najczęściej jest stosowany po kąpielach słonecznych, aby ukoić skórę po opalaniu. Warto go przed nałożeniem schłodzić w lodówce, dzięki czemu efekt ukojenia będzie silniejszy. Składnik ten zmniejsza zaczerwienienie, spowalnia procesy starzenia się skóry i widocznie poprawia jej kondycję. Nie tylko łagodzi podrażnienia, ale także chłodzi skórę i doskonale ją nawilża. Przyspiesza procesy regeneracyjne skóry i pobudza produkcję kolagenu, dlatego sprawdza się w pielęgnacji cery dojrzałej, szarej i zmęczonej. Jest to składnik, który może być nakładany w czystej postaci na skórę, jednak jego lepka konsystencja nie każdemu odpowiada. W takich sytuacjach można sięgnąć po żel aloesowy, który ma mniej lepką konsystencję. Do produkcji kosmetyków to właśnie on jest najczęściej wykorzystywany.

Zastosowanie Aloe Barbadensis w kosmetykach

Aloes w kosmetykach występuje pod wieloma postaciami, z czego najczęściej na opakowaniach kosmetyków znajdziesz Aloe Barbadensis Leaf Extract. Jest to składnik znajdujący się w wielu produktach do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Można go znaleźć w:

  • kremach (w szczególności do cery suchej, wrażliwej, trądzikowej),
  • serach,
  • kremach pod oczy,
  • balsamach do ciała,
  • kremach do dłoni i stóp,
  • produktach do kąpieli,
  • żelach pod prysznic,
  • produktach do opalania,
  • maseczkach do twarzy (kremowych, żelowych, w płacie),
  • produktach dla dzieci,
  • peelingach do twarzy i ciała,
  • szamponach, odżywkach i maskach do włosów.

Omawiany składnik jest także obecny w kosmetykach do makijażu, odżywkach do brwi i rzęs, tuszach do rzęs, pomadkach czy szminkach. W gabinetach kosmetycznych można znaleźć także zabiegi aloesowe, które są przeznaczone do pielęgnacji cery suchej, odwodnionej, trądzikowej i pozbawionej blasku.

Można również kupić żel aloesowy zawierający nawet 99% tego surowca w składzie i łączyć go z innymi kosmetykami. Warto go zresztą nakładać na skórę w czystej postaci.

Aloes w czystej postaci sprawdza się w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Żel aloesowy w niewielkiej ilości można dodać do odżywki do włosów. Dzięki temu włosy będą bardziej błyszczące, gładsze, lepiej ułożone. Można również nałożyć aloes na skórę głowy i delikatnie wmasować. Zadziała on nawilżająco, wspomoże wzrost włosów i zmniejszy podrażnienia skóry głowy.

Czy Aloe Barbadensis jest bezpieczny?

Aloes jest składnikiem bezpiecznym, który jest dopuszczony do stosowania w wielu kosmetykach. Nie ma ograniczeń co do wysokości jego stężenia w produkcie, jednak należy pamiętać, że zawiera on antrachinony. Są to barwniki, które mogą powodować podrażnienia skóry. Z tego względu ich ilość jest kontrolowana na etapie produkcyjnym i ich limit wynosi nie więcej niż 50 ppm w każdym produkcie przeznaczonym do stosowania niemedycznego.

Z uwagi na to, że aloes zawiera wiele cennych minerałów i witamin, w tym kwas salicylowy, osoby mające uczulenie na niego lub na jakikolwiek inny składnik nie powinny go używać. Z tego również względu nie należy nakładać żelu aloesowego na zranioną i podrażnioną skórę. Warto zwracać uwagę na to, z jakiej części pochodzi surowiec. Najbardziej alergenne właściwości ma skórka, dlatego ważne, aby nie była ona wykorzystywana do produkcji kosmetyków aloesowych.

Aloes to substancja o wielu właściwościach, dlatego mogą go stosować nawet osoby mające skórę wrażliwą, suchą i skłonną do podrażnień. Sprawdzi się również u osób ze skórą atopową, trądzikową czy łuszczycą. Mogą po niego sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Aloes można również spożywać w formie soku. Sprawdzi się u osób, które mają słabszą odporność, są na dietach odchudzających się lub chcą zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Warto jednak skonsultować to z lekarzem.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć Aloe Barbadensis?

Nie ma informacji o składnikach kosmetycznych, z jakimi nie należy łączyć aloesu.

Efekty uboczne

Aloes jest składnikiem o niskiej komedogenności, więc nie powoduje zapychania porów i nasilania zmian trądzikowych. Alergia najczęściej objawia się zaczerwienieniem skóry, wysypką i swędzeniem. Dolegliwości te mijają zazwyczaj po zaprzestaniu stosowania.

Czy Aloe Barbadensis jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Aloes to składnik w pełni naturalny, pochodzący z roślin.

Wpływ Aloe Barbadensis na środowisko

Aloes rośnie na różnych terenach, a jego obecność nie wpływa w żaden sposób negatywnie na środowisko naturalne.

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia

Kobiety w ciąży oraz dzieci mogą stosować czysty aloes miejscowo na niewielkie obszary skóry, omijając otwarte rany, nie zaleca się dużych stężeń na całe ciało. Składnik nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na salicylany, np. aspirynę, jednakże u wielu osób wrażliwych na kwas salicylowy wykryto brak reakcji alergicznych na aloes. Najlepiej zawsze wykonać próbę uczuleniową. Ponadto w zielonej skórce liścia aloesu znajduje się silnie uczulający enzym- aloina, który powoduje silne reakcje skórne, a po spożyciu nawet stany gorączkowe, bóle brzucha, głowy, biegunki, wymioty i także zmiany skórne, dlatego też coraz rzadziej stosuje się w kosmetyce i lecznictwie ekstrakty z całej rośliny, jest ona dokładnie obierana ze skórki i wykorzystywany jest jedynie jej leczniczy miąższ, w którym nie stwierdzono obecności aloiny. Jeśli posiadamy czysty wyciąg z aloesu, możemy sprawdzić poprzez degustację, z czego jest zrobiony. Jeżeli ma bardzo gorzki i cierpki smak, to oznacza, że znajduje się w nim aloina. Czysty miąższ lub sok z miąższu ma lekko kwaśny, lecz zupełnie neutralny smak.

Typ składnika

  • Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

  • Humektant
  • Substancja aktywna
  • Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna
  • Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
  • Substancja lecznicza
  • Substancja nawilżająca
  • Substancja odżywcza
  • Substancja przeciwłojotokowa
  • Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów
  • Substancja ściągająca
  • Substancja tonizująca

Alergenne

2
Słabsze działanieSilne działanie

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Tak
Nie wiadomo
Nie