Chrząstnica kędzierzawa (Chondrus crispus) to alga pochodząca z głębin Atlantyku. Zawiera karagen – naturalny polisacharyd, który tworzy „drugą skórę” chroniącą przed utratą wody i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Kosmetyki z tym składnikiem mają właściwości nawilżające i odżywcze oraz chronią przed działaniem wolnych rodników.
Spis treści:
Mech irlandzki, inaczej chrząstnica kędzierzawa, to alga, która rośnie w ekstremalnych warunkach głębin oceanicznych, dlatego ma rozwinięte umiejętności przetrwania i ochrony swoich komórek przed czynnikami środowiskowymi. Zdolności te okazały się przydatne w przemyśle kosmetycznym. Zawiera karagenian (karagen) – polisacharyd o właściwościach biomimetycznych, który odwzorowuje substancje znajdujące się w skórze, dzięki czemu wiąże się z jej komórkami i tworzy na jej powierzchni ochronny film o przedłużonym działaniu. Nazywana jest roślinnym silikonem, ponieważ stanowi naturalny zamiennik dla substancji, które nadają kosmetykom jedwabistą konsystencję.
Wyciąg z chrząstnicy kędzierzawej jest bogaty w sole mineralne i witaminy: z grupy B, C i PP oraz beta-karoten. Naturalne polisacharydy, peptydy i aminokwasy wchodzące w skład mchu irlandzkiego przyczyniają się do nawilżenia skóry i włosów, a zawarte w nim przeciwutleniacze (m.in. zeaksantyna i luteina) chronią przed zanieczyszczeniami i zwalczają oznaki starzenia.
Chrząstnica kędzierzawa wpływa zarówno na właściwości aplikacyjne i sensoryczne kosmetyku, jak i na jego zdolności kondycjonujące. Ułatwia tworzenie żelu, a jednocześnie nawilża skórę i wzmacnia włosy. Jako substancja konsystencjotwórcza pełni funkcję:
Jeśli chodzi natomiast o właściwości pielęgnacyjne wyciągu z mchu irlandzkiego, tworzy on na skórze i włosach ochronny film, który zapobiega utracie wilgoci i przeciwdziała szkodliwemu działaniu czynników środowiskowych. Nawilża, odżywia i ujędrnia naskórek, a także wzmacnia jego naturalną barierę hydrolipidową. Ponieważ zawiera składniki o właściwościach przeciwutleniających, ma zdolność do zwalczania wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia powstawanie pierwszych oznak starzenia, jak zmarszczki. Sprawdza się w pielęgnacji każdej cery, zwłaszcza dojrzałej. Wzmacnia naczynia krwionośne i reguluje wydzielanie sebum. Wygładza i wzmacnia włosy oraz pomaga w walce z łupieżem.
Chrząstnica kędzierzawa występuje w produktach, które mają za zadanie oczyścić, nawilżyć i odżywić skórę. Często można ją spotkać w składzie kosmetyków przeciwstarzeniowych. Znajduje się między innymi w:
Nie ma określonego maksymalnego dopuszczalnego stężenia tego składnika w kosmetykach. Niektórzy producenci sugerują używanie go w zakresie 1–10%.
Za pomocą tej algi warto stworzyć żelową bazę, którą można nakładać bezpośrednio na skórę w formie maseczki lub wykorzystać w bardziej złożonych przepisach. Do stworzenia podstawowego żelu potrzebne jest 20 g suszonej chrząstnicy kędzierzawa i ¾ szklanki filtrowanej wody. Algę trzeba wcześniej namoczyć, a następnie zmiksować. Jeśli mikstura jest zbyt gęsta, można ją nieco rozrzedzić. Gotowy płyn trzeba wstawić do lodówki na noc, dzięki czemu powstanie żel.
Tak przygotowaną bazę można wykorzystać do stworzenia maseczki z glinką bentonitową i innymi składnikami pochodzącymi z roślinności morskiej. Potrzebne będą:
Wszystkie suche składniki należy ze sobą wymieszać, a następnie połączyć z żelem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotową maseczkę nakłada się równomiernie na twarz i pozostawia na 15–20 minut. Następnie skórę trzeba dokładnie umyć i nawilżyć wybranym kremem.
Panel ekspertów Cosmetic Ingredient Review przeanalizował dostępne informacje na temat tego składnika i uznał go za bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Nie stwierdzono działania uczulającego ani podrażniającego chrząstnicy kędzierzawej.
Nie ma informacji na temat niekorzystnych interakcji chrząstnicy kędzierzawej z innymi składnikami kosmetycznymi. Zastępuje odzwierzęce i syntetyczne środki żelujące i można ją łączyć z większością substancji.
Mech irlandzki lub chrząstnica kędzierzawa to gatunek czerwonej algi morskiej. Należy do gromady krasnorostów. Rośnie w północnej części Oceanu Atlantyckiego. Jako surowiec może występować w formie suszonych alg, proszku lub ekstraktów otrzymanych za pomocą rozpuszczalników takich jak olej roślinny, eter czy glikol propylenowy. Może też zostać poddana mikronizacji lub liofilizacji. Jest składnikiem całkowicie naturalnym i występuje w kosmetykach wegańskich. Stanowi świetny zamiennik dla żelatyny.
Chrząstnica kędzierzawa w skali komedogenności od 0 do 5 otrzymuje najwyższy wynik, co oznacza, że ma silną tendencję do zapychania porów skóry. Z kosmetyków z tym składnikiem nie powinny korzystać osoby z cerą trądzikową, tłustą i skłonną do wyprysków. Może powodować nasilenie zmian trądzikowych, a także pojawienie się nowych wyprysków i zaskórników.
Zbiory chrząstnicy kędzierzawej nie zagrażają środowisku wodnemu. Nie jest to gatunek chroniony i jego pozyskiwanie nie narusza ekosystemu. Jako naturalny składnik kosmetyków łatwo ulega biodegradacji i nie jest toksyczny. Może występować w produktach z certyfikatem ECOCERT.
Składnik może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski. Jest korzystny dla skóry tłustej, trądzikowej w niewielkich stężeniach i stosowany doraźnie.