Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Glycine Soja Oil - właściwości i zastosowanie

Olej sojowy

Soybean Oil, Glycine Soya Oil, Glycine Soja Germ Oil

Opis
Tłuszcz roślinny pozyskiwany z tłoczenia ziaren soi zwyczajnej, rzadki, o jasnożółtej barwie, neutralny w smaku i zapachu. Trzymany w lodówce tężeje, staje się mętny i gęsty. Zawiera kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, flawonoidy, lecytynę, fitosterole i witaminę E. Jest olejem z grupy półschnących, jest średnio trwały, zachowuje świeżość przez ok. 6 miesięcy pod warunkiem odpowiedniego przechowywania, najlepiej przechowywać go w szczelnych opakowaniach z daleka od światła i ciepła. Nie należy go podgrzewać powyżej 65ºC. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Składnik jest dopuszczony w produkcji certyfikowanych kosmetyków naturalnych.
Działanie w kosmetykach

Emolient tłusty, tworzy na powierzchni ochronny, odżywczy film, wygładza, zmiękcza i natłuszcza. Dostarcza witaminę E, cennego przeciwutleniacza, zapobiega starzeniu skóry i zmarszczkom, uelastycznia i przyspiesza regenerację zniszczonej skóry. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.

Typ składnika

Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

W dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.