KWC LogobyWIZAŻ logo

Hydrolyzed Vegetable Protein właściwości i zastosowanie

Hydrolizowane proteiny roślinne

HVP, Vegetable Proteins Hydrolysate

Hydrolyzed Vegetable Protein – właściwości i zastosowanie

Hydrolizowane proteiny roślinne (Hydrolyzed Vegetable Protein) to składniki bazowe wielu kosmetyków dostępnych na rynku kosmetycznym. Najczęściej stosuje się je w preparatach do pielęgnacji włosów, ale również ciała i twarzy. Hydrolizowane proteiny doskonale nawilżają i odżywiają, a także działają antystatycznie. Jednocześnie są bezpiecznym składnikiem zarówno dla skóry, jak i dla środowiska naturalnego. Hydrolizowane proteiny roślinne skutecznie odżywiają i wzmacniają włosy, jednak nie należy przesadzać ze stosowaniem produktów proteinowych, ponieważ ich nadmiar w pielęgnacji może prowadzić do tego, że kosmyki staną się sztywne, matowe, nadmiernie się puszące.

Spis treści:

  • Hydrolizowane proteiny – właściwości
  • Zastosowanie hydrolizowanych protein w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć proteiny hydrolizowane?
  • Czy hydrolizowane proteiny roślinne są bezpieczne?
  • Z czym łączyć hydrolizowane proteiny?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć hydrolizowanych protein?
  • Czy hydrolizowane proteiny roślinne są składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Efekty uboczne
  • Wpływ hydrolizowanych protein roślinnych na środowisko naturalne

Hydrolizowane proteiny – właściwości

Proteiny, czyli po prostu białka, to podstawowe składniki każdego żywego organizmu. Pozyskuje się z roślin, np. z kukurydzy, soi, ryżu, ziemniaków, pszenicy. Są powszechnie wykorzystywane w kosmetykach, zwłaszcza do pielęgnacji włosów, ponieważ skutecznie je regenerują i odżywiają. Aby w pełni wykorzystać pielęgnacyjny potencjał białek, w składzie kosmetyków bardzo często pojawiają się hydrolizowane proteiny, czyli takie, które uległy procesowi hydrolizy (rozkładu). Powoduje on, że cenne cząsteczki białek są mniejsze, dzięki czemu łatwiej wnikają w głąb włosa czy skóry. Wówczas ich odżywcze działanie ma miejsce od środka, a nie tylko z wierzchu. Tym samym uzyskuje się lepsze efekty pielęgnacyjne.

Hydrolizowane proteiny wykazują szereg cennych właściwości, dlatego też są tak powszechnie wykorzystywane w kosmetykach do włosów, ciała i twarzy. Ich zawartość w szamponie czy odżywce do włosów powoduje, że kosmetyk wykazuje silne działanie odżywcze, nawilżające, a także antystatyczne, czyli zapobiegające elektryzowaniu się. W kremach i innych produktach do pielęgnacji twarzy czy ciała tworzą na skórze warstwę ochronną, która zapobiega nadmiernej utracie wody w naskórku. Dodatkowo wpływają na lepsze napięcie i wygładzenie skóry, regulują pH kosmetyków.

Zastosowanie hydrolizowanych protein w kosmetykach

Hydrolizat protein roślinnych powoduje, że kosmetyk dobrze się pieni. Dodatkowo wpływa na konsystencję produktu. Zwiększa kleistość kosmetyku, co może nieco utrudniać jego aplikację. W preparatach do mycia zwiększa ich właściwości myjące, a także minimalizuje ich ewentualne drażniące działanie. Hydrolizat protein roślinnych powoduje również to, że preparat szybko nie wysycha ani nie krystalizuje się u ujścia butelki.

Omawiany składnik wykazuje działanie:

  • nawilżające,
  • odżywcze,
  • kondycjonujące,
  • ochronne,
  • wzmacniające,
  • liftingujące,
  • wygładzające,
  • antystatyczne.

Sprawdza się w produktach przeznaczonych do pielęgnacji ciała oraz włosów. Dzięki niemu skóra wygląda na zdrowszą i młodszą. Ponadto jest ona miękka w dotyku, a włosy bardziej zregenerowane.

W jakich kosmetykach można znaleźć proteiny hydrolizowane?

Hydrolizowane proteiny mają zastosowanie w bardzo wielu preparatach kosmetycznych do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów i paznokci. Są nimi:

  • szampony do włosów,
  • odżywki i maski do włosów,
  • lakiery do paznokci,
  • bazy hybrydowe do paznokci,
  • serum do paznokci,
  • kremy do rąk i paznokci,
  • farby do włosów,
  • maseczki do twarzy,
  • balsamy i mleczka do ciała,
  • żele myjące,
  • spraye termoochronne do włosów,
  • kremy do twarzy na dzień i na noc,
  • mleczka do ciała,
  • kremy pod oczy,
  • płyny do demakijażu.

Cenne proteiny włosom najlepiej dostarczać w postaci maski pozostawionej na mniej więcej 20 minut. Warto również włosy podgrzać – wystarczy owinąć je folią spożywczą. Po dokładnym spłukaniu maski (ciepłą, niegorącą wodą) należy wmasować w kosmyki emolientową odżywkę, która przywróci im przyjemną miękkość, a jednocześnie nie zabierze odżywienia, jakie dały im proteiny. Warto pamiętać, że kluczem do odpowiedniej pielęgnacji włosów jest równowaga PEH, czyli zastosowanie trzech składników w zbilansowany sposób. Są nimi nie tylko proteiny, ale i emolienty oraz humektanty.

Czy hydrolizowane proteiny roślinne są bezpieczne?

Hydrolizowane proteiny roślinne uznawane są za substancje bezpieczne i nie ma przeciwwskazań do ich stosowania czy ograniczeń w tym względzie. Nie wykazują działania kancerogennego, ani nie są toksyczne. Nie wpływają negatywnie na pracę hormonów.

Z czym łączyć hydrolizowane proteiny?

Hydrolizowane proteiny roślinne dobrze łączą się np. z takimi substancjami, jak keratyna czy kolagen. Produkty kosmetyczne zyskują wówczas nowe właściwości. Kosmetyk z keratyną dodają włosom witalności i jedwabistości, a także ułatwiają rozczesywanie, z kolei kolagen odżywia cebulki, odbuduje ubytki oraz pobudza wzrost.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć hydrolizowanych protein?

Brak informacji dotyczących składników kosmetycznych, jakich nie należy łączyć z hydrolizowanymi proteinami roślinnymi. Jest to składnik, który nie powoduje niebezpiecznych interakcji.

Czy hydrolizowane proteiny roślinne są składnikiem pochodzenia naturalnego?

Hydrolizowane proteiny roślinne mają pochodzenie całkowicie naturalne. Pozyskuje się je m.in. z ziemniaków, kukurydzy, soi, ryżu, owsa, pszenicy. Jest to składnik odpowiedni dla wegan.

Efekty uboczne

Hydrolizowane proteiny roślinne same w sobie nie powinny powodować efektów ubocznych. Jedynie w przypadku zbyt częstej pielęgnacji włosów proteinowymi preparatami może dojść do tzw. przeproteinowania. W efekcie włosy mogą stać się sztywne i nieprzyjemne w dotyku.

Wpływ hydrolizowanych protein roślinnych na środowisko naturalne

Nie wykazano negatywnego wpływu roślinnych protein hydrolizowanych na środowisko naturalne. Jest to bezpieczny składnik dla ekosystemów.

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia

Składnik może zawierać gluten oraz może być pozyskiwany z roślin genetycznie modyfikowanych- GMO.

Typ składnika

  • Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

  • Regulator pH
  • Substancja antystatyczna
  • Substancja buforująca
  • Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne
  • Substancja kondycjonująca
  • Substancja nawilżająca
  • Substancja ochronna
  • Substancja odżywcza
  • Substancja przeciwzmarszczkowa
  • Substancja wygładzająca

Alergenne

1
Słabsze działanieSilne działanie

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Tak
Nie wiadomo
Nie

Najpopularniejsze produkty z Hydrolyzed Vegetable Protein

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej dotworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych
Więcej informacji znajdziesz tutaj.