Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Glycerin - właściwości i zastosowanie

Gliceryna, Glicerol

Propanotriol, Glycerine, Glycerol, Glycerolum, Glyzerin

Gliceryna na suchą skórę i nie tylko — zastosowanie

Gliceryna to jedna z najczęściej stosowanych substancji nawilżających. Jest składnikiem wielu kosmetyków i produktów farmaceutycznych. Jakie ma właściwości i czy każdy z nas może ją bezpiecznie stosować?

Spis treści:

  • Czym jest gliceryna?
  • Właściwości gliceryny
  • Zastosowanie gliceryny w kosmetykach
  • Gliceryna roślinna a farmaceutyczna — różnice
  • Czy gliceryna jest bezpieczna?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć gliceryny?

Czym jest gliceryna?

Gliceryna (łac. glycerolum) jest alkoholem trójwodorotlenowym, wodnym roztworem propan-1,2,3-triolu. To produkt pośredni w procesie metabolizmu lipidów i węglowodanów. Jest substancją dodatkową, która powstaje podczas produkcji mydła. Glicerynę znano już od stuleci — została odkryta w 1779 roku przez szwedzkiego naukowca C.W. Scheelego, który nazwał ją „słodką zasadą tłuszczu”. Od tego momentu rozpoczęły się badania nad substancją. Doprowadziło to do wykorzystania jej przy produkcji dynamitu.

Jakie właściwości fizyczne wykazuje gliceryna? W temperaturze pokojowej jest gęstą, bezbarwną cieczą pozbawioną zapachu i o słodkim smaku. Jest rozpuszczalna w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym. Nie rozpuszcza się w tłuszczach, ale stanowi doskonały rozpuszczalnik lipidów. Dzięki temu jest wykorzystywana jako emulgator — pomaga łączyć fazy wodną i tłuszczową. Temperatura topnienia gliceryny to 17,8°C, a wrzenia 290°C.

Właściwości gliceryny

Gliceryna jest substancją higroskopijną, która wiąże cząsteczki wody. Sama cząsteczka gliceryny ma niewielkie rozmiary, dlatego z łatwością wnika do głębokich warstw skóry. To sprawia, że może zatrzymywać wodę w skórze i tym samym zapobiegać przesuszaniu. Co więcej, pełni również funkcję promotora przenikania. Co to oznacza? Otóż cząsteczki gliceryny ułatwiają transport innych składników aktywnych do komórek skóry.

Dodatkowo dobrze natłuszcza naskórek, regenerując naturalną warstwę lipidową. Takie działanie łatwo dostrzec, stosując krem z gliceryną na zniszczone dłonie. Działanie ochronne glicerol zawdzięcza zjawisku okluzji, czyli utworzeniu na skórze warstwy chroniącej przed utratą wody.

Właściwości gliceryny zależą od tego, w jakim stężeniu zostanie zastosowana. Już niewielki procent zawartości zapewnia działanie nawilżające i natłuszczające. Preparaty nawilżające zawierają od 5% do 15% glicerolu. Zastosowanie tego składnika w stężeniu 25% pozwala uzyskać działanie wysuszające i odkażające.

W preparatach kosmetycznych gliceryna pełni kilka funkcji. Te same właściwości, które sprawiają, że jest dobrym składnikiem nawilżającym, powodują również, że produkty z glicerolem w składzie nie wysychają zbyt szybko. Ważną funkcję, jaką pełni gliceryna w kosmetykach, stanowi obniżanie aktywności wody, dzięki czemu minimalizowane jest namnażanie się drobnoustrojów. Możemy zatem uznać, że ten składnik wolno stosować jako konserwant. Co więcej, bywa on wykorzystywany również do zmniejszania lepkości produktu. Oprócz tego gliceryna ma zastosowanie w przemyśle spożywczym — w składach danego produktu znajdziemy ją pod nazwą E422.

Zastosowanie gliceryny w kosmetykach

Gliceryna ma szerokie zastosowanie w kosmetyce — możemy znaleźć ją w składach wielu preparatów, takich jak:

  • mydła i żele pod prysznic;
  • kremy nawilżające i przeciwzmarszczkowe;
  • kremy do rąk i stóp;
  • balsamy, masła i kremy do ciała;
  • szampony i odżywki do włosów;
  • pasty do zębów i preparaty do pielęgnacji jamy ustnej;
  • kosmetyki ochronne, np. pomadki do ust, kremy na każdą pogodę.

Gliceryna w kremie do twarzy działa przeciwzmarszczkowo i nawilżająco, ma ochronne działanie i regeneruje skórę. Dzięki zdolności do przenikania przez warstwy rogowe naskórka jest sprawdzonym składnikiem kremów do stóp. Po szamponie z zawartością gliceryny włosy są wyraźnie wygładzone. Pomadka z gliceryną z kolei zachowuje nadany jej przez producenta kształt.

Gliceryna syntetyczna a roślinna — różnice

Informacja o tym, że w składzie kosmetyku znajduje się glicerol, nie daje nam pełnej odpowiedzi na pytanie, jakiego pochodzenia jest użyty składnik. Choć gliceryna syntetyczna nie różni się właściwościami od roślinnej, to procesy, w jakich powstają, są zdecydowanie różne.

Glicerynę syntetyczną uzyskuje się bezpośrednio z propylenu, wytwarzanego z ropy naftowej. Naturalne odpowiedniki tej substancji istnieją tylko dwa – gliceryna roślinna i naturalna. Pierwsza z nich wytwarzana jest z tłuszczów roślinnych, a naturalna ze zwierzęcych. Jak pozyskuje się glicerol roślinny? Z olejów, najczęściej kokosowego lub palmowego, ponieważ są najtańsze i najłatwiejsze do pozyskania.

Warto wspomnieć, że w składzie kosmetyków wegańskich powinna znaleźć się gliceryna syntetyczna lub roślinna (glycerin vegetal).

Czy gliceryna jest bezpieczna?

Glicerol został uznany za bezpieczny składnik kosmetyków, leków i żywności. W niskich stężeniach, w jakich występuje w tych produktach, nie wywołuje podrażnień skóry ani innych reakcji alergicznych. Chociaż jest niskotoksyczny, w nadmiarze może zaszkodzić.

Kosmetyków z gliceryną powinny wystrzegać się osoby cierpiące na trądzik. Ze względu na swoje właściwości składnik ten może powodować zaostrzenie objawów. Nie jest komedogenna ani nie zatyka porów, ale osoby o cerze tłustej powinny sięgnąć po kosmetyki o niskiej zawartości gliceryny, które mają lekką, wodną konsystencję. Jeśli chcemy wykorzystać nawilżające działanie gliceryny, musimy zwracać uwagę na jej stężenie w preparacie. Wysokie stężenie (25%) oznacza, że ten składnik będzie działać na skórę wysuszająco. Jeśli to możliwe, wybierajmy kosmetyki zawierające glicerynę roślinną lub naturalną.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć gliceryny?

Glicerynę kosmetyczną można kupić w czystej postaci, tak jak wiele innych składników kosmetycznych. Przygotowując z niej domowe kremy lub maski, mamy dużą dowolność tworzenia kompozycji. Gliceryna jest dość uniwersalna i mało reaktywna, dlatego można ją łączyć z witaminami, kwasami czy innymi składnikami aktywnymi. Ułatwia im przenikanie przez warstwę rogową naskórka.

Działanie w kosmetykach

Silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Humektant

Substancja kondycjonująca

Konserwant

Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia

Skażalnik

Substancja nawilżająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zapachowa

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.