Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Nigella Sativa Seed Oil - właściwości i zastosowanie

Olej z nasion czarnuszki siewnej, olej z czarnego kminku

NIGELLA SATIVA (BLACK CUMIN) SEED OIL, NIGELLA SATIVA (BLACK SEED) SEED OIL, BLACK CUMIN SEED OIL, NIGELLA SATIVA OILS, NIGELLA SATIVA OIL, NIGELLA SATIVA SEED EXTRACT

Olej z czarnuszki – jakie jest jego zastosowanie w kosmetykach?

Czarnuszka to roślina, który występuje w regionie Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej. Jedna z jej odmian – czarnuszka siewna – od tysięcy lat stosowana była w medycynie tradycyjnej. Produkowanemu z jej nasion olejowi przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych. Nazywany jest on często płynnym złotem faraonów. Obecnie ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Spis treści:

  • Właściwości oleju z czarnuszki
  • Zastosowanie oleju z czarnuszki
  • W jakich kosmetykach można znaleźć olej z czarnuszki?
  • Domowe kosmetyki z olejem z czarnuszki
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć oleju z czarnuszki?
  • Efekty uboczne stosowania oleju z czarnuszki
  • Olej z czarnuszki – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki siewnej zawiera wiele cennych dla skóry i włosów substancji, co przekłada się na jego właściwości. Wśród zawartych w oleju substancji mających wpływ na zdrowy wygląd cery oraz włosów, warto wymienić m.in. biotynę, witaminę E, witaminę A, tymochinon, a także pierwiastki takie jak selen, magnez, cynk i żelazo. Do najważniejszych zalet tego składnika zalicza się przede wszystkim:

  • wspomaganie utrzymania elastyczności skóry,
  • działanie ochronne na skórę,
  • działanie przeciwzapalne,
  • działanie antyoksydacyjne,
  • redukcję wolnych rodników,
  • działanie przeciwwirusowe,
  • działanie przeciwzapalne,
  • działanie przeciwwrzodowe,
  • działanie przeciwbakteryjne.

Zastosowanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki, ze względu na swoje właściwości, może być stosowany jako wsparcie w terapii grzybic oraz innych schorzeń skórnych, a także w celu łagodzenia reakcji alergicznych. W zależności od rodzaju cery może być także wykorzystywany do oczyszczania twarzy. W ostatnich latach coraz częściej stosowany jest także w liniach kosmetyków mających na celu ochronę skóry przed działaniem promieniowania słonecznego. Są one kierowane do osób z cerą wrażliwą, która jest szczególnie narażona na szkodliwe działanie promieniowania UV.

Z uwagi na wysokie stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej z czarnuszki znajduje zastosowanie także w pielęgnacji skóry trądzikowej i ze skłonnością do wyprysków. Dzieje się tak dlatego, że wykazuje on niski potencjał komedogenny, czyli nie zapycha porów. Należy też do olejów schnących.

Składnik znajduje także zastosowanie w pielęgnacji włosów. Odżywia je i wzmacnia dzięki zawartości kwasów omega-6 i omega-9. Tworzy na włosach ochronny film. Zmniejsza ryzyko ich mechanicznego uszkodzenia. Chroni je także przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV i wysokich temperatur. Jest również pomocny w pielęgnacji skóry głowy, szczególnie w celu pobudzenia włosów do wzrostu. Łagodzi także takie objawy jak świąd czy podrażnienia, a także łupież. Olej z czarnuszki stosowany jest do pielęgnacji włosów również z uwagi na cenne dla ich ładnego i zdrowego wyglądu pierwiastki znajdujące się w jego składzie. Chodzi tutaj m.in o cynk, który ma korzystny wpływ nie tylko na same włosy, ale i na skórę głowy.

W jakich kosmetykach można znaleźć olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki w kosmetykach poprawia natłuszczenie i wygładzenie skóry, dlatego może być składnikiem produktów do pielęgnacji cery dojrzałej, wymagającej ujędrnienia. Jest też stosowany w kosmetykach do cery trądzikowej i ze skłonnością do wyprysków. Są to najczęściej produkty takie jak:

  • kremy na dzień,
  • kremy na noc,
  • sera,
  • toniki,
  • mydła w kostce,
  • mleczka i płyny do oczyszczania twarzy.

Substancja ta znajduje także zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Można ją znaleźć m.in. w różnego rodzaju mieszankach olejów do rozdwajających się końcówek. Jest także składnikiem odżywek, serów i masek. Można ją także znaleźć w niektórych szamponach, szczególnie tych przeznaczonych dla osób z wrażliwą skórą głowy. Ponadto olej z czarnuszki znajduje zastosowanie w produkcji mydeł, np. mydeł z Aleppo.

Domowe kosmetyki z olejem z czarnuszki

Olej z czarnuszki można bez większych problemów nabyć w sklepach kosmetycznych i manufakturach tłoczących olej, a także w aptekach. Można go wykorzystać do wzbogacania gotowych kosmetyków, np. kremów czy balsamów do ciała, a także produktów przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Przy jego pomocy można tworzyć własne kosmetyki idealnie dopasowane do indywidualnych potrzeb. Przykładem mogą tu być kremy do twarzy, mydła, a także peelingi do ciała oraz skóry głowy. Ma też szerokie zastosowanie jako samodzielny produkt. Można go wykorzystać m.in. do pielęgnacji skóry twarzy, a także olejowania włosów. Przy stosowaniu oleju na włosy, warto wcierać go także w skórę głowy, szczególnie jeśli jest ona problematyczna i wrażliwa.

Olej z czarnuszki w czystej postaci należy przechowywać w lodówce. Wówczas jego przydatność będzie dłuższa. Zachowa on też swoje cenne właściwości. Z uwagi na wysoką zawartość naturalnej witaminy E substancja ta może być dość długo użytkowana po otwarciu. Witamina ta działa bowiem przeciwutleniająco.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć oleju z czarnuszki?

Olej z nasion czarnuszki może być łączony z innymi składnikami kosmetyków bez obawy o szkodliwe interakcje.

Efekty uboczne stosowania oleju z czarnuszki

Nie zaobserwowano znaczących skutków ubocznych stosowania oleju z czarnuszki na skórę lub włosy. U niektórych osób mogą jednak wystąpić podrażnienia, podobnie jak podczas używania innych naturalnych środków. Nie zaleca się stosowania oleju z czarnuszki kobietom w ciąży i u dzieci poniżej 3 roku życia.

Olej z czarnuszki – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Olej z nasion czarnuszki to produkt naturalny, znany i ceniony od tysięcy lat. Przy wyborze produktu dla siebie warto zwrócić uwagę na to, by był on tłoczony na zimno i nierafinowany. W przypadku gotowych kosmetyków dobrze jest sprawdzić, z jakich źródeł pochodzi olej, a przede wszystkim, czy surowiec do jego wytworzenia jest pozyskiwany z certyfikowanych upraw.

Działanie w kosmetykach

Środek zmiękczający oraz odżywiający skórę. Wykazuje właściwości przeciwzapalne. Polecany do skóry dojrzałej, trądzikowej i alergicznej. Pomaga w leczeniu łuszczycy, wyprysków i suchej skóry.Olej z czarnego kminku działa również przeciwgrzybiczo. Olej z czarnego kminku błyskawicznie się wchłania i zmiękcza skórę dzięki bardzo dużej zawartości kwasów omega-6 i omega-9 (odpowiednio 55% i 24,7%).

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Substancja kondycjonująca

Substancja aktywna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja grzybobójcza, fungicyd

Substancja odżywcza

Substancja zmiękczająca

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.