Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Sodium Benzoate - właściwości i zastosowanie

Benzoesan sodu, Sól sodowa kwasu benzoesowego

E211, Natrii Benzoas, Benzoic Acid Sodium Salt, Antimol, Benzoan Sodny, Benzoate Of Soda, Benzoesaure (Na-Salz), Sobenate, Sodium Benzoic Acid

Benzoesan sodu – czy jest szkodliwy? Właściwości

Benzoesan sodu to składnik wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym. Ta substancja jest uznawana za jeden z najpopularniejszych konserwantów, ponieważ hamuje rozwój bakterii i pleśni. Benzoesan sodu znajduje zastosowanie w produkcji różnego typu kosmetyków.

Spis treści:

  • Właściwości benzoesanu sodu
  • W jakich kosmetykach można znaleźć benzoesan sodu?
  • Jak stosować kosmetyki z benzoesanem sodu?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć benzoesanu sodu?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z benzoesanem sodu

Właściwości benzoesanu sodu

Benzoesan sodu, podobnie jak glutaminian sodu, jest jednym z najczęściej wykorzystywanych konserwantów. Substancja ta znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym (jako wzmacniacz smaku) oraz farmaceutycznym i kosmetycznym. Do najważniejszych właściwości benzoesanu sodu należą:

  • zatrzymuje wzrost bakterii, pleśni i grzybów, które mogłyby być groźne dla ludzkiego organizmu, a tym samym powstrzymuje psucie się kosmetyków i żywności;
  • konserwuje kosmetyki, przedłużając ich trwałość.

Benzoesan sodu jest składnikiem potrzebnym w produktach kosmetycznych. Zanim bowiem tego typu preparaty trafią do użytkowników, muszą pozostać przez jakiś czas w magazynach oraz na półkach sklepowych. Niektóre kosmetyki w domach również długo nie są otwarte. Właśnie dlatego tak ważne jest zabezpieczenie danego produktu przed pleśnią, bakteriami i grzybami, a także przedłużenie jego trwałości. Benzoesan sodu jako konserwant bardzo często pojawia się w kosmetykach naturalnych, co budzi wątpliwości niektórych osób. Chodzi jednak o to, że w każdym produkcie, którego składnikiem jest woda, pojawiają się konserwanty zapobiegające gromadzeniu się bakterii i pleśni. Właśnie dlatego nawet w naturalnych kosmetykach bardzo często wykorzystuje się takie składniki jak benzoesan sodu.

W jakich kosmetykach można znaleźć benzoesan sodu?

Benzoesan sodu można znaleźć w wielu kosmetykach, zwłaszcza tych myjących. Do najpopularniejszych produktów zawierających ten składnik zalicza się:

  • żele do mycia twarzy i ciała umożliwiające zachowanie higieny – benzoesan sodu przedłuża trwałość tych produktów;
  • kremy do twarzy oraz balsamy do ciała;
  • kosmetyki dla dzieci;
  • mgiełki do ciała i układania włosów;
  • produkty przeznaczone do higieny jamy ustnej.

Benzoesan sodu w niewielkich ilościach może znajdować się w większości kosmetyków, ponieważ jest konserwantem.

Jak stosować kosmetyki z benzoesanem sodu?

Benzoesan sodu należy stosować z umiarem i zwracać uwagę na jego maksymalne stężenie. Nie jest to jednak proste, ponieważ ten składnik występuje nie tylko w kosmetykach, lecz także w żywności i lekach.

Benzoesan sodu w niewielkim stężeniu można stosować codziennie, ponieważ wchodzi on w skład wielu kosmetyków, zwłaszcza środków myjących twarz i ciało. Warto wiedzieć o tym, że blisko połowa produktów kosmetycznych ma w sobie niewielką zawartość tego składnika.

Z jakimi składnikami kosmetykó nie łączyć benzoesanu sodu?

Benzoesanu sodu nie wolno łączyć z witaminą C. Oznacza to, że nawet jeśli dany kosmetyk nie ma w swoim składzie witaminy C, nie powinno się nakładać serum z tą witaminą, a następnie kremu z benzoesanem sodu. Te dwa składniki wchodzą ze sobą w reakcję i tworzą groźny benzen, czyli związek trujący i kancerogennego. Warto dodać, że agencja FDA kontrolowała rynek amerykański i stwierdziła, że nie ma właściwie produktów, w których pojawiłoby się szkodliwe połączenie benzoesanu sodu i witaminy C, jednak zaleciła ostrożność. Wskazała również na to, że tego typu połączenia są teoretycznie możliwe. Benzen może prowadzić do uszkodzeń układu nerwowego, a oprócz tego ma działanie rakotwórcze, a tym samym stanowi zagrożenia dla ludzkiego życia. Dotyczy to także produktów kosmetycznych, które wchłaniają się w skórę. Benzen jest substancją przemysłową, a zatrucie nim poprzez wdychanie oparów może prowadzić do postępującej białaczki.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z benzoesanem sodu

Wiele osób zastanawia się nad szkodliwością benzoesanu sodu. Obecnie zdecydowana większość organizacji zajmujących się badaniem składników uznała benzoesan sodu za składnik bezpieczny, jednak dopuszczalny tylko w określonym stężeniu. Dopuszczalne stężenia benzoesanu sodu są następujące:

  • do 2% - w kosmetykach myjących, spłukiwanych wodą (np. kosmetykach zmywanych z twarzy lub ciała);
  • do 0.5% - w tych kosmetykach, których się nie spłukuje;
  • do 1.7% - w kosmetykach do utrzymania higieny jamy ustnej.

W takich stężeniach benzoesan sodu jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że połączenie benzoesanu sodu i witaminy C jest szkodliwe i może prowadzić do poważnych efektów ubocznych ze względu na działanie kancerogenne. Warto także zaznaczyć, że benzoesan sodu uczula, zwłaszcza te osoby, które mają alergię na aspirynę, czyli popularny środek przeciw przeziębieniom. Dodatkowo stwierdzono, że zbyt duże stężenie tego składnika prowadzi do nadmiernego gromadzenia się wolnych rodników, a tym samym do szybszego starzenia się skóry. Warto wiedzieć o tym, że badania dotyczące wpływu benzoesanu sodu na stan zdrowia człowieka wciąż są prowadzone. Mimo że większość organizacji wskazuje na to, że jest on bezpieczny, nie należy nadużywać tego składnika. W sytuacji, gdy wystąpią takie objawy jak swędzenie, zaczerwienienie skóry lub inne reakcje alergiczne, powinno się zaprzestać stosowania danego kosmetyku.

Działanie w kosmetykach

Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Konserwant

Substancja antymikrobowa

Substancja grzybobójcza, fungicyd

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Reakcje alergiczne są niezwykle rzadkie, jednakże składnik może podrażniać oczy i rzadziej, lecz także skórę.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.