Stosowanie cukrów w produkcji kosmetyków jest popularnym procesem. Należy do nich humektant maltoza. Zatrzymuje wilgoć w skórze i włosach, dzięki czemu są bardziej nawilżone. Głównie stosowana jest w produktach do pielęgnacji twarzy, jednak można ją również znaleźć w kosmetykach do ciała i włosów. Ten łagodny składnik może być stosowany w produktach dla dzieci i kobiet w ciąży.
Spis treści:
Maltoza jest składnikiem, który występuje pod wieloma nazwami, takimi jak: Maltose, Malt Sugar, D-Maltose, Maltobiose. Jest to cukier pozyskiwany w wyniku hydrolizy skrobi. W naturze występuje również w słodkich ziemniakach, ziarnach zbóż, gruszkach, brzoskwiniach, kukurydzy. Ten organiczny związek należy do grupy węglowodanów. Jest cukrem redukującym w postaci bezbarwnych kryształów. Podgrzany do odpowiedniej temperatury, zmienia swoją konsystencję na syrop o jasnobrązowym zabarwieniu. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, ma słodki smak, który często wykorzystuje się w kosmetykach pielęgnujących. Maltoza może być pochodzenia roślinnego, a także powstawać syntetycznie. O tym, który rodzaj zostanie zastosowany w kosmetyku, decyduje producent. Powinien o nim poinformować na opakowaniu. Maltozy nie muszą obawiać się weganie, ponieważ nie zawiera substancji pochodzenia zwierzęcego.
Maltoza jest składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Można ją znaleźć w:
Maltoza spełnia standardy COSMOS. Może być stosowana przez dzieci i dorosłych. Często jest składnikiem produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry mężczyzn. Najczęściej producenci dodają ją do kosmetyków dla cery suchej, odwodnionej i zniszczonej. Z uwagi na swoje właściwości maltoza stanowi składnik kremów przeciwzmarszczkowych, poprawiających owal twarzy i elastyczność skóry. Jest też obecna w podkładach nawilżających, przeznaczonych do cery suchej.
Maltoza jest humektantem, czyli substancją, która zatrzymuje wilgoć w skórze, zwiększając jej nawilżenie. Potrafi zatrzymywać i wiązać wodę z otoczenia, dzięki czemu cera wygląda na bardziej napiętą. Wpływa także na jej uelastycznienie i napięcie. W niektórych kosmetykach maltoza stosowana jest jako substancja słodząca, w szczególności sprawdza się to w kosmetykach do pielęgnacji ust, np. w pomadkach czy peelingach. Maltoza poprawia wygląd skóry. Jako składnik maskujący jest stosowana w preparatach wymagających złagodzenia zapachu albo smaku składnika bazowego.
Maltoza jest cukrem, który odgrywa kilka ról w produktach kosmetycznych. W preparatach przeznaczonych do pielęgnacji włosów działa nawilżająco, zapobiega otwieraniu się łusek włosów, dzięki czemu są bardziej błyszczące i wygładzone. Substancja ta zatrzymuje wilgoć we włosach, przez co wyglądają na zdrowsze, bardziej odżywione. Z maltozy można także przygotowywać domowe płukanki, które zachowają blask we włosach. Wystarczy czystą postać tej substancji połączyć z wodą. Powstałym płynem powinno się płukać włosy raz w tygodniu.
Maltoza ma szerokie zastosowanie w branży spożywczej, głównie ze względu na słodki smak. Często jest używana jako zamiennik sacharozy, w szczególności w produktach przeznaczonych dla osób z nietolerancją cukrów. Dodawana jest do wielu produktów, takich jak: płatki śniadaniowe, dżemy, galaretki, piwa, słodycze, a także pożywienie dla dzieci, w tym niemowląt, zwłaszcza z problemem niedożywienia.
W laboratoriach mikrobiologicznych maltoza jest używana jako pożywka do hodowli bakterii.
Maltoza znajduje zastosowanie w niewielkiej liczbie kosmetyków. Jest składnikiem bezpiecznym, który może być stosowany podczas produkcji. Nie ma toksycznego działania, nie wpływa również alergizująco na skórę. Kosmetyki z maltozą nie powinny powodować zaczerwienienia skóry, podrażnień, wysypki czy swędzenia.
Produkty kosmetyczne zawierające maltozę mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, a także podczas karmienia piersią. To na tyle delikatny składnik, że może także znajdować się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji dzieci, w tym niemowląt.
Maltoza nie działa komedogennie, czyli nie zapycha porów skóry i nie powoduje nasilenia trądziku czy innych niedoskonałości. Kosmetyki zawierające tę substancję mogą być stosowane przez osoby z cerą tłustą, trądzikową, a także przez mężczyzn.
Podczas produkcji maltoza często musi zostać podgrzana do wysokich temperatur. To konieczne, aby otrzymać ją w postaci syropu. Bardzo ważne jest dbanie o bezpieczeństwo w czasie tego procesu, ponieważ bardzo wysoka temperatura może mocno poparzyć skórę.