Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Vitis Vinifera Seed Oil

Olej z pestek winogron

Grape Seed Oil, Grape Oil, Vitis Vinifera (Grapeseed) Oil, Grape Seed Extract, Vinis Vinifera Seed Extract

Olej wytłaczany z pestek owoców winorośli. Zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Jest dosyć rzadki w konsystencji, klarowny, ma lekko zielonkawe zabarwienie, dość dobrze się wchłania. Jest olejem schnącym, nietrwałym, wrażliwym na podgrzewanie i działanie światła, najlepiej przechowywać go w lodowce, wtedy zachowuje świeżość przez ok. 4 miesiące. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy.

Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną i wzmacniającą powłokę. Działa ściągająco, gojąco i poprawia napięcie skóry, w czystej postaci może przesuszać i mocno ściągać. Jest składnikiem różnych kosmetyków, polecany do skóry naczynkowej, zmniejsza tzw. pajączki, a także starzejącej się. Włosom nadaje połysk i wygładzenie.

Substancja roślinna

Emolient

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja ściągająca

2
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

W dużych stężeniach i często stosowany może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki. Przy częstym stosowaniu może także przesuszać naskórek i powodować łuszczenie.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.