Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Urea

Mocznik

Ureum, Carbamide, Carbamide Resin, Carbonyl Diamide, Carbonyldiamine, Harnstoff, Karbamid

Dwuamid kwasu węglowego. Substancja otrzymywana w formie białego, krystalicznego proszku, w reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem, występuje także naturalnie w ludzkim organizmie, jest naturalnym produktem ubocznym przemiany białek i jest wydalana z moczem. Substancja higroskopijna, mająca zdolność do głębszej penetracji skóry. Rozpuszczalna w wodzie. Temp. topnienia, to ok. 132*C.

Mocznik ma zastosowanie w produktach kondycjonujących do skóry suchej i szorstkiej, z przymieszkowym zapaleniem skóry. W niskich stężeniach do 10% działa zmiękczająco i nawilżająco, w wyższych ma zdolność złuszczania naskórka, jego wysokie stężenia można spotkać w preparatach do stóp likwidujących zrogowacenia. Działa także buforująco na odczyn pH kosmetyków i zapobiega elektryzowaniu włosów.

Substancja syntetyczna

Humektant

Substancja aktywna

Substancja keratolityczna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja lecznicza

Substancja nawilżająca

Ścierniwo, substancja złuszczająca

2
słabsze działanie silne działanie
2
słabsze działanie silne działanie

Składnik sklasyfikowany jako potencjalny alergen. Może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i stany zapalne skóry.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.