Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Paraffinum Liquidum - właściwości i zastosowanie

Ciekła parafina, Płynna parafina, Olej mineralny, Olej parafinowy

Mineral Oil, Paraffin Oil, Paraffinum Oil

Opis
Mieszanina węglowodorów uzyskiwana z gaczu parafinowego lub syntetycznie. Wydzielana m.in. z ciężkich frakcji o temperaturze wrzenia ponad 350 °C ropy naftowej lub z frakcji smół wytlewnych z węgla brunatnego. Ma postać tłustej przezroczystej cieczy, bezbarwnej lub żółtawej w zależności od stopnia rafinacji, nierozpuszczalnej w wodzie i etanolu, rozpuszczalnej w innych rozpuszczalnikach organicznych, np. w terpentynie i eterze. Wykazuje odporność na działanie kwasów i zasad. Stężenie w kosmetykach: Do 100%.
Działanie w kosmetykach

Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Zastosowanie znajduje w każdego typu kosmetykach, zwłaszcza do skóry wrażliwej, wymagającej ochrony, suchej i bardzo suchej. Jest także plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu oraz rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, m.in. zapachowych.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego, Substancja syntetyczna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Plastyfikator

Rozpuszczalnik

Substancja antystatyczna

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

W dużych stężeniach u niektórych osób może powodować podrażnienie skóry, co objawia się w dużym stopniu przesuszeniem naskórka. Może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.