Guma guar (Cyamopsis Tetragonoloba Gum) otrzymywana jest z nasion roślin strączkowych Cyamopsis tetragonolobus rosnących w Indiach, Pakistanie i w niektórych miejscach Ameryki Północnej. Substancja ta jest bardzo bezpieczna w stosowaniu, nie uczula i nie powoduje podrażnień. Guma guar to roślinny emulgator, który z powodzeniem może zastępować syntetyczne zagęstniki. Nadaje kosmetykom przyjemną konsystencją, którą łatwo rozprowadza się po powierzchni skóry lub włosów.
Spis treści:
To polisacharyd zbudowany z galaktozy i mannozy. Jest odporna na zarówno niskie, jak i wysokie temperatury, działanie enzymów, szczególnie o bardzo kwaśnym i zasadowym pH. Dzięki swoim właściwościom zagęszczającym i stabilizującym znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym (m.in. spowalnia uwalnianie leków) i spożywczym (w składach żywności funkcjonuje jako E412). Bardzo łatwo rozpuszcza się już nawet w zimnej wodzie, wyglądem przypomina błonnik pokarmowy. Guma guar po wysuszeniu i zmieleniu jest gotowa do użycia, ma postać biało-kremowego proszku. Jest stabilna chemicznie w szerokim zakresie pH, czyli 3-11. W wysokim pH łatwo ulega żelowaniu.
Guma guar przede wszystkim zagęszcza, ujednolica strukturę, poprawia plastyczność, lepkość i konsystencję kosmetyków, a także utrzymuje stabilność piany w produktach myjących. Oprócz tego guma guar pełni funkcje:
Dzięki dodatkowi gumy guar produkty mają żelową, lekką konsystencję, łatwo się rozprowadzają, nie rozpływają się (np. maskara nie spływa ze szczoteczki w trakcie aplikacji), nie są ani za rzadkie, ani za gęste. Zastosowanie roślinnej gumy guar sprawia, że nie ma konieczności dodawania do kosmetyków innych emulgatorów. W związku z tym to idealny składnik produktów naturalnych i przeznaczonych dla cer wrażliwych, skłonnych do alergii.
Guma guar znajduje się w:
Substancja ta ma zastosowanie w szamponach, maskach i odżywkach przede wszystkim do włosów suchych, zniszczonych i matowych. Dodaje włosom blasku, ułatwia rozczesywanie, regeneruje, nawilża, wygładza i chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi.
W produktach do ciała guma guar jest najczęściej w:
Stężenie w danym produkcie jest uzależnione od jego rodzaju i przeznaczenia, jednak nie może przekroczyć 10%.
Gumę guar w czystej formie można bez problemu kupić. Po otwarciu opakowania i w trakcie przygotowywania kosmetyku należy uważać, aby nie wdychać pyłu.
Ważne: nie należy przesadzać z ilością gumy guar w kosmetykach. Stężenie bezpieczne dla skóry w przypadku domowych receptur wynosi maksymalnie 2% masy finalnego produktu.
Z gumy guar można samodzielnie przygotować maseczkę, a nawet żel pod prysznic.
Składniki: 2 g gumy guar, 200 ml ziołowego hydrolatu lawendowego, ok. 15 kropli lawendowego olejku eterycznego, 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego.
Sposób przygotowania: w ceramicznej lub szklanej misce należy wymieszać wszystkie składniki, pamiętając o tym, aby najpierw wlać hydrolat i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przelać gotowy żel do wygodnej buteleczki i stosować w miarę potrzeb. Przed każdym użyciem wstrząsnąć. Taki żel świetnie nawilża, oczyszcza i natłuszcza skórę.
Guma guar została przebadana przez zespół ekspertów z Cosmetics International Review i uznana za substancję bezpieczną oraz dopuszczoną do użytku w produktach kosmetycznych pod warunkiem przestrzegania dopuszczalnego stężenia. Guma guar nie jest toksyczna, nie powoduje alergii, ani nie jest rakotwórcza.
Brak informacji na temat tego, aby guma guar wchodziła w szkodliwe dla zdrowia interakcje z innymi składnikami kosmetyków. Jest składnikiem, który dobrze się łączy z innymi substancjami.
Jest substancją pochodzenia naturalnego (roślinnego), w związku z tym to również składnik odpowiedni dla wegan. Pozyskiwana jest z roślin motylkowatych, które rosną na terytorium Indii i Pakistanu.
Stosowanie kosmetyków zawierających gumę guar jest bezpieczne pod warunkiem używania ich zgodnie z przeznaczeniem. Ewentualne efekty uboczne mogą wynikać z osobistej wrażliwości na niektóre składniki. W takim przypadku zalecane jest wykonanie próby uczuleniowej.
Produkt jest otrzymanym z roślin proszkiem, który jest biodegradowalny. To, co może nasuwać wątpliwości na temat wpływu tego składnika na środowisko naturalne, to ewentualny sposób jego pozyskiwania, a co za tym idzie konieczności sadzenia plantacji rośliny guar (Cyamopsis tetragonolobus) w miejscach, gdzie pierwotnie nie występuje. Uprawy roślin obcych mogą zaburzać rodzime ekosystemy i negatywnie wpływać na środowisko.