Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Caprylyl Glycol - właściwości i zastosowanie

Glikol kaprylowy

Octane-1,2-diol, 1,2-Dihydroxyoctane, 1,2-Octanediol, 1,2-Octylene Glycol, Capryl Glycol

Caprylyl Glycol – co to jest? Czy jest szkodliwy?

Składniki aktywne dodawane do kosmetyków mogą pełnić różne funkcje. Glikol kaprylowy, który można znaleźć również pod nazwą Caprylyl Glycol, to humektant i emolient zatrzymujący wilgoć w skórze i tym samym chroniący ją przed utratą wody. Ten składnik jest na tyle delikatny i niepowodujący alergii, że dodaje się go do produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej, podrażnionej i dziecięcej. Glikol kaprylowy znajduje się również w składzie kosmetyków do pielęgnacji włosów – sprawia, że stają się one błyszczące i odżywione.

Spis treści:

  • Czym jest Caprylyl Glycol?
  • Właściwości glikolu kaprylowego
  • Działanie glikolu kaprylowego
  • Zastosowanie Caprylyl Glycolu w kosmetykach
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z Caprylyl Glycolem
  • Jak stosować kosmetyki z Caprylyl Glycolem?

Czym jest Caprylyl Glycol?

Caprylyl Glycol, czyli glikol kaprylowy, to substancja dodawana do wielu kosmetyków. W postaci półproduktu jest przezroczysty lub biały, bardzo trudno ulega rozpuszczeniu w wodzie. Stanowi składnik pochodzenia roślinnego, występuje w oleju kokosowym i tłuszczach zwierzęcych. Producenci mają możliwość syntetycznego wytworzenia substancji, która ma takie same właściwości, jak ta występująca w naturze. Glikol kaprylowy jest metabolizowany w skórze, nie przenika do krwiobiegu.

Właściwości glikolu kaprylowego

Glikol kaprylowy pełni w kosmetykach kilka istotnych funkcji. Jest humektantem, czyli wiąże wodę w skórze, dzięki czemu zapobiega jej parowaniu. Stanowi tłusty emolient, który pozostawia cienką warstwę na powierzchni skóry, chroniącą przed utratą wody z naskórka. Caprylyl Glycol jest promotorem przenikania. Oznacza to, że transportuje pozostałe składniki aktywne do głębszych warstw skóry. Z powodu niekorzystnego działania czynników zewnętrznych lub mycia detergentami warstwa hydrolipidowa skóry może ulec uszkodzeniu. Glikol kaprylowy wspomaga jej odbudowę. Dodawany do produktów kosmetycznych dodatkowo zapobiega ich wysychaniu oraz krystalizacji, która może być widoczna w okolicy ujścia butelki. Substancja ta ma delikatne bakteriostatyczne właściwości, dlatego czasami pełni rolę łagodnego konserwantu.

Działanie glikolu kaprylowego

Glikol kaprylowy ma wszechstronne działanie. Z powodzeniem jest stosowany w kosmetykach do pielęgnacji. Natłuszcza, zmiękcza, nawilża oraz wygładza powierzchnię skóry i włosów. Dzięki temu, że można go pozyskać naturalnie lub syntetycznie, jest łatwo dostępną substancją.

Na skórę

Ponieważ glikol kaprylowy jest tłustym emolientem może zapychać pory skóry, co prowadzi do powstania niedoskonałości lub nasilenia trądziku. Osoby, które mają tłustą skórę, powinny zachować ostrożność i obserwować swoją cerę, stosując kosmetyki z dodatkiem tego składnika. Caprylyl Glycol wykazuje działanie nawilżające, dlatego często jest obecny w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji cery suchej i odwodnionej. Zmiękcza skórę i natłuszcza ją. Sprawdza się też jako jeden ze składników kosmetyków przeznaczonych dla cery dojrzałej. Wraz z wiekiem skóra traci wilgoć, przez co zmarszczki stają się bardziej widoczne. Glikol kaprylowy pomaga w zatrzymaniu wilgoci w skórze, dzięki czemu jest ona bardziej miękka, napięta i gładsza.

Na włosy

Tłuste emolienty stosowane na włosy mają działanie wygładzające i nawilżające. Okrywają łuski warstwą okluzyjną, która chroni przed utratą wody. Produkty z glikolem kaprylowym poprawiają wygląd włosów, sprawiają, że stają się błyszczące i miękkie w dotyku. Składnik ten chroni również przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak mróz czy wiatr. W dodatku ułatwia rozczesywanie włosów.

Zastosoanie Caprylyl Glycolu w kosmetykach

Glikol kaprylowy jest substancją bardzo popularną w kosmetyce, w szczególności w produktach o charakterze nawilżającym i myjącym. Ma na tyle delikatne działanie, że często pojawia się w składzie kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt. Caprylyl Glycol można znaleźć w:

  • produktach do włosów takich jak szampony, odżywki, maski;
  • kremach do twarzy;
  • balsamach do ciała;
  • płynach do kąpieli i żelach pod prysznic;
  • produktach do demakijażu;
  • kremach do stóp i rąk;
  • pomadkach do ust;
  • produktach do makijażu.

Substancja ta jest częstym składnikiem kremów z filtrem przeciwsłonecznym, przeznaczonych dla dzieci. W kosmetykach kolorowych można ją znaleźć w tuszach oraz odżywkach do rzęs i brwi, korektorach maskujących niedoskonałości, jak również pudrach brązujących.

Jak stosować kosmetyki z Caprylyl Glycolem?

Kosmetyki z glikolem kaprylowym mają za zadanie nawilżyć skórę i zatrzymać w niej wodę, aby stała się bardziej błyszcząca i odżywiona. Ten składnik jest częścią wielu preparatów, które mogą być stosowane na co dzień, nawet kilka razy dziennie. Chodzi tu o takie produkty jak np. kremy do rąk czy balsamy do ciała. Kosmetyki zawierające Caprylyl Glycol mogą być stosowane przez cały rok, niezależnie od temperatury lub warunków atmosferycznych. W zależności od sposobu wytworzenia tego składnika mogą po nie sięgać także weganie.

Czy glikol kaprylowy jest bezpieczny?

Glikol kaprylowy jest bezpiecznym składnikiem dopuszczonym do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie ma określonego stężenia, które byłoby odpowiednie dla danego preparatu. Nie działa on alergizująco ani nie powoduje podrażnień skóry. Caprylyl Glycol jest stosowany w kosmetykach dla dzieci, a także tych przeznaczonych do pielęgnacji wrażliwej cery. Zazwyczaj występuje w niskim stężeniu. Ma właściwości penetracyjne, przez co poszczególne substancje są w stanie wnikać w głębsze warstwy skóry i to właśnie one mogą uczulać.

Stosowanie glikolu kaprylowego w dużym stężeniu może działać komedogennie, powodować pojawianie się wyprysków lub nasilenie istniejących zmian trądzikowych. Jednak w wielu kosmetykach znajdują się jego niewielkie ilości, mogą więc sięgać po nie także osoby z cerą tłustą lub problematyczną. Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią również nie muszą unikać kosmetyków zawierających glikol kaprylowy.

Działanie w kosmetykach

Emolient tłusty, filmotwórczy. Ma właściwość wnikania głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.

Typ składnika

Substancja syntetyczna, Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Humektant

Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

W dużych stężeniach i często stosowany może powodować zmiany skórne, nasilać trądzik, powodować wypryski i zaskórniki.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.