Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Tocopherol - właściwości i zastosowanie

Tokoferol, Witamina E

Natural Vitamin E, D-Alpha tocopherol, Dl-Alpha tocopherol, Mixed Tocopherols, Tocopheryl, Vitamin E, Vitamin E Oil

Czym jest tokoferol? Zastosowanie w kosmetyce

Tokoferol (łac. tocopherol) to związek chemiczny wchodzący w skład witaminy E. Jest silnym przeciwutleniaczem i ma działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo ten składnik wydłuża termin ważności kosmetyków i zapewnia ich trwałość.

Spis treści:

  • Właściwości tokoferolu
  • W jakich kosmetykach można znaleźć tokoferol?
  • Zastosowanie tokoferolu w kosmetykach
  • Jak stosować tokoferol?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć tokoferolu?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z tokoferolem

Właściwości tokoferolu

Tokoferole wchodzące w skład witaminy E mają cztery rodzaje – alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokoferol i delta-tokoferol. Jednym z najważniejszych związków jest w tym przypadku alfa-tokoferol, który ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. To właśnie ten składnik sprawia, że witamina E jest nazywana witaminą młodości. Dodatkowo ma on właściwości przeciwnowotworowe. Tokoferol w kosmetykach wyróżnia się następującymi cechami:

  • ma działanie antyoksydacyjne;
  • hamuje procesy starzenia się skóry związane przede wszystkim z wpływem takich czynników jak promieniowanie UV oraz dym papierosowy;
  • poprawia barierę lipidową skóry;
  • utrudnia proces wchłaniania obcych substancji przez skórę;
  • poprawia nawilżenie skóry;
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a tym samym sprawia, że ukrwienie skóry jest znacznie lepsze.

Tokoferol w kosmetykach traktowany jest jako składnik aktywny, ale stosuje się go też jako konserwant zapewniający dłuższą trwałość kosmetyków. Tokoferol to substancja wegańska i nie ma w sobie składników pochodzenia zwierzęcego. Powstaje w sposób syntetyczny, w laboratoriach.

Zastosowanie tokoferolu w kosmetykach

Działanie tokoferolu jest bardzo szerokie, ponieważ składnik ten zapewnia odpowiednie nawilżenie, regenerację skóry, a przede wszystkim działa antyoksydacyjnie i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Ten składnik pełni zarówno funkcję przeciwstarzeniową, jak i regenerującą, a jednocześnie zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Tokoferol świetnie nadaje się do aplikowania na twarz, całe ciało oraz włosy. Zawierające go preparaty są odpowiednie dla osób ze skórą trądzikową.

Na twarz

Zarówno ten składnik, jak i sama witamina E w znacznym stopniu wpływa pozytywnie na skórę twarzy. Kremy z tokoferolem neutralizują wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się skóry, a także zmniejszają negatywny wpływ czynników zewnętrznych. Dodatkowo taki produkt działa w sposób wieloaspektowy, wyrównując koloryt i łagodząc stany zapalne oraz zaczerwienienia. Warto zaznaczyć, że kremy z tokoferolem są przeznaczone praktycznie do każdego rodzaju cery, a więc zarówno do suchej, jak i normalnej czy tłustej. Właśnie dlatego tego typu preparaty mogą być włączone jako element codziennej pielęgnacji twarzy latem i zimą. Co ciekawe, tokoferol i witamina E pozytywnie oddziałują na skórę trądzikową, ponieważ sprawiają, że cera staje się nawilżona, wygładzona i zregenerowana. Kremy z tym składnikiem świetnie nadają się do pielęgnacji skóry pod oczami – to właśnie w tym miejscu jest ona wyjątkowo cienka i delikatna, przez co potrzebuje nawilżenia i silnych przeciwutleniaczy.

Na włosy

Tokoferol działa pozytywnie także na włosy, ponieważ w odpowiednim stopniu nawilża skórę głowy i łuski włosów, a przy tym je regeneruje. W ten sposób sprawia, że włosy są gładkie, nawilżone, jedwabiste i błyszczące. Ma to szczególne znaczenie w przypadku osób z wysokoporowatymi włosami.

Na skórę

Tokoferol jest składnikiem w znacznym stopniu pozytywnie oddziałującym na skórę. Przede wszystkim przyspiesza on gojenie się ran, a także stanowi silny przeciwutleniacz. Dodatkowo tokoferol poprawia nawilżenie skóry, wzmacnia barierę hydrolipidową skóry i zmniejsza obrzęki oraz zaczerwienienia. Ten składnik umożliwia również pozbycie się przebarwień z twarzy i ciała, w tym tzw. plam starczych.

W jakich kosmetykach można znaleźć tokoferol?

Tokoferol znajduje się w wielu różnych produktach takich jak kremy, maści oraz balsamy do twarzy i ciała, a także szampony, odżywki i maski do włosów. Ten związek chemiczny jest więc jednym z najczęściej stosowanych w kosmetykach ze względu na swoje właściwości. W niektórych przypadkach w składzie produktów (INCI) widnieje jako tokoferol, a w innych po prostu jako witamina E.

Jak stosować kosmetyki z tokoferolem?

Kremy z tokoferolem należy nakładać na twarz czystymi i suchymi opuszkami palców lub przy pomocy specjalnej szpatułki. W przypadku okolic oczu najlepiej użyć kremu ze specjalnym aplikatorem. Warto pamiętać o tym, że w przypadku osób ze skórą trądzikową zachowanie odpowiedniej higieny jest jeszcze ważniejsze – należy unikać przenoszenia bakterii do kremu, aby nie doszło do wtórnego zakażenia.

Tokoferol w kremach do twarzy oraz odżywkach i maskach do włosów jest składnikiem bezpiecznym, dlatego też można stosować go w codziennej pielęgnacji. Oczywiście przed użyciem kosmetyku należy zapoznać się z konkretnymi zaleceniami producenta.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć tokoferolu?

Nie ma konkretnych informacji na temat składników, z którymi nie należy łączyć tokoferolu w kosmetykach.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z tokoferolem

Właściwie nie można mówić o przedawkowaniu witaminy E lub tokoferolu w formie kosmetyku. Składniki te są całkowicie bezpieczne. Warto jednak pamiętać, że w rzadkich przypadkach może dojść do reakcji alergicznej objawiającej się świądem, pieczeniem lub zaczerwienieniem. W takiej sytuacji należy od razu zaprzestać używania danego kosmetyku. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że w danym produkcie znajduje się wiele składników i reakcję uczuleniową mógł wywołać każdy z nich.

Działanie w kosmetykach

Konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Typ składnika

Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

Konserwant

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja aktywna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik może pochodzić z genetycznie modyfikowanych upraw- GMO.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.