Sodium Hyaluronate - właściwości i zastosowanie

Hialuronian sodu, Sól sodowa kwasu hialuronowego, Kwas hialuronowy małocząsteczkowy

Hyaluronic Acid Sodium Salt, Hyaluronate de Sodium, ULMW HA, LMW HA.

Hialuronian sodu – właściwości, zastosowanie

Hialuronian sodu to składnik wykazujący pozytywne właściwości w farmaceutyce i kosmetologii. Jest pochodną kwasu hialuronowego i pełni bardzo ważne funkcje w ludzkim organizmie. Hialuronian sodu znajduje zastosowanie głównie w okulistyce, kosmetyce oraz medycynie estetycznej.

Spis treści:

  • Właściwości hialuronianu sodu
  • W jakich kosmetykach można znaleźć hialuronian sodu?
  • Działanie hialuronianu sodu
  • Stosowanie kosmetyków z hialuronianem sodu
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć hialuronianu sodu?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z hialuronianem sodu

Właściwości hialuronianu sodu

Hialuronian sodu jest składnikiem naturalnym, występującym m.in. w ludzkich łzach. Z tego powodu używa się go do produkcji kropli do oczu oraz płynów do soczewek kontaktowych. Ilość hialuronianu sodu w ludzkim organizmie maleje wraz z wiekiem, a spadek rozpoczyna się już po 25. roku życia. W czasie kolejnych 25 lat następuje utrata ok. 50% tego składnika. Wiele osób wprowadza do swojej codziennej pielęgnacji produkty zawierające kwas hialuronowy, aby w ten sposób opóźnić procesy starzenia skóry, uzupełnić zmarszczki i bruzdy, a także zapewnić swojej skórze odpowiedni poziom nawilżenia.

Hialuronian sodu w kosmetykach jest substancją uniwersalną, która ma następujące właściwości:

  • ma silne właściwości higroskopijne, co sprawia, że przyciąga i wiąże cząsteczki wody;
  • wchodzi w reakcję z kolagenem oraz elastyną, wypełniając przestrzenie między nimi, aby w ten sposób zapewnić zdrowy, jędrny i młody wygląd skóry;
  • ma właściwości nawilżające;
  • pełni funkcję ochronną, ponieważ zabezpiecza skórę przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami.

W kosmetykach hialuronian sodu jest składnikiem aktywnym, który ma dobroczynne właściwości dla skóry, ponieważ tworzy film na jej powierzchni. Warto zaznaczyć, że ta substancja zapobiega wysychaniu produktów kosmetycznych, a także ich krystalizacji. Do niedawna hialuronian sodu najczęściej był pozyskiwany z tkanek zwierzęcych, stanowił więc produkt naturalny. Obecnie jednak najczęściej wytwarza się go w sposób syntetyczny. Weganie powinni jednak sprawdzić, czy dany produkt z hialuronianem sodu rzeczywiście jest wytworzony tylko ze składników roślinnych i syntetycznych, ponieważ w niektórych przypadkach wciąż pozyskuje się go od zwierząt. Hialuronian sodu znajduje zastosowanie w medycynie i okulistyce, ponieważ stosowany jest jako nie tylko składnik kropli do oczu, lecz także element wspomagający w czasie operacji zaćmy i jaskry. W dermatologii z kolei umożliwia szybsze gojenie się ran oraz ogranicza powstawanie blizn. Dodatkowo hialuronian sodu wykorzystywany jest po przeszczepach skóry oraz w celu łagodzenia bólu w przypadku zmian zwyrodnieniowych stawów. W praktyce więc ten składnik ma bardzo szeroki zakres działania i może być wykorzystywany w różnych dziedzinach nauki i życia.

W jakich kosmetykach można znaleźć hialuronian sodu?

Hialuronian sodu występuje w wielu produktach kosmetycznych, chociaż zwykle nie jest głównym składnikiem, tylko elementem aktywnym i pomocniczym. Hialuronian sodu znajduje się w następujących kosmetykach:

  • kremy, eliksiry i serum – wszelkie produkty do pielęgnacji skóry twarzy, okolic pod oczami, a także dekoltu i szyi;
  • preparaty oczyszczające skórę, a także umożliwiające zmycie makijażu;
  • kremy i balsamy do ciała oraz dłoni;
  • specjalistyczne kosmetyki, które służą do walki z rozstępami oraz cellulitem;
  • produkty do włosów, w tym szampony, odżywki i maski;
  • płyny do higieny intymnej;
  • płyny do kąpieli.

Hialuronian sodu jest więc składnikiem wielu kosmetyków i może pełnić różne funkcje.

Działanie hialuronianu sodu

Hialuronian sodu ma działanie nawilżające i ochronne, a oprócz tego zwiększa odżywienie skóry, chroni przed wolnymi rodnikami oraz stresem oksydacyjnym. Takie działanie składnika ma szczególne znaczenie w przypadku produktów aplikowanych na twarz, szyję, dekolt i dłonie. Oczywiście hialuronian sodu występuje również w kosmetykach do całego ciała, zarówno stosowanych w trakcie kąpieli, jak i po niej. Jest związkiem z kategorii anti-aging, co oznacza, że może opóźniać procesy starzenia się skóry, a także zapewnić jej odpowiednie nawilżenie i młodszy wygląd. Działanie hialuronianu sodu odnosi się również do poprawy nawilżenia warstwy przestrzeni hydrofilowej, czyli lepszego nawilżenia wewnętrznych warstw skóry.

Jak stosować kosmetyki z hialuronianem sodu?

Hialuronian sodu można stosować bez przeszkód w standardowej ilości zawartej w kosmetykach do twarzy i ciała. Kremy z dodatkiem tego składnika możemy nakładać przy pomocy specjalnej szpatułki lub samymi opuszkami palców (po wcześniejszym umyciu i wysuszeniu dłoni). Jeśli chodzi o serum z dodatkiem hialuronianu sodu, to najczęściej można skorzystać z pipetki dołączonej do tego typu produktu, pozwalającej na optymalne dozowanie kosmetyku. Następnie należy wklepać serum opuszkami dłoni w całą skórę twarzy.

Hialuronian sodu można swobodnie stosować w codziennej pielęgnacji, zarówno porannej, jak i wieczornej.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć hialuronianu sodu?

Nie ma konkretnych produktów kosmetycznych lub składników, z którymi nie należy łączyć hialuronianu sodu.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z hialuronianem sodu

W bezpiecznym stężeniu, o wartości do 2%, hialuronian sodu nie daje skutków ubocznych. Oczywiście w skrajnych przypadkach może wystąpić reakcja uczuleniowa, chociaż składnik ten nie jest alergenem. Warto pamiętać, że stosując krem zawierający kilka lub kilkanaście składników, trudno stwierdzić, co wywołało reakcję uczuleniową u danej osoby. Konieczne jest wykonanie testów. W praktyce jednak sam kwas hialuronowy nie ma właściwości alergizujących lub drażniących. Może być też stosowany bezpiecznie przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Działanie w kosmetykach

Zapobiega wysychaniu kosmetyków, ale przede wszystkim dodawany jest w celach pielęgnacyjnych, wypełniających zmarszczki, nawilżających, odmładzających, wzmacniających i poprawiających elastyczność skóry. Ma także działanie regenerujące, przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie, likwiduje blizny i przebarwienia, wzmacnia barierę ochronną skóry, ma zdolność wychwytywania jonów metali ciężkich oraz innych toksyn z otoczenia i przekształcania ich w połączenia rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu skóra nabiera odporności na alergeny i oczyszcza się. Substancja wiążąca wodę w naskórku, zapobiega transepidermalnej utracie wody (utracie wody z organizmu przez skórę), lecz w tym celu powinna być stosowana w połączeniu z kwasem hialuronowym lub emolientami, w przeciwnym razie może pochłaniać wilgoć ze skóry czy włosów na zasadzie adsorbentu i spowodować ich przesuszenie.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Humektant

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja aktywna

Substancja nawilżająca

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Substancja wypełniająca

Substancja żelująca

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.