Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Propylene Glycol - właściwości i zastosowanie

Glikol propylenowy

Propano-1,2-diol, Propylenglycolum

Opis
Związek chemiczny z grupy alkoholi dwuhydroksylowych, diolowych. Powstaje przez uwodnienie tlenku propylenu. Jest bezbarwną, bezzapachową, oleistą cieczą, o słodkawym smaku, wysokiej lepkości oraz bardzo wysokiej higroskopijności. Rozpuszczalny m.in. w wodzie, acetonie i chloroformie. Stężenie w kosmetyku może być bardzo wysokie.
Działanie w kosmetykach

Funkcjonuje w kosmetykach, jako rozpuszczalnik substancji nierozpuszczalnych w wodzie i innych rozpuszczalnikach. Jest także nośnikiem substancji różnego rodzaju od aktywnych do zapachowych. Ze względu na wysoką higroskopijność jest dobrym promotorem przejścia składników aktywnych w głąb skóry, wzmacnia ich działanie. Ma także właściwości nawilżające oraz żelujące, może być zastosowany w celu nadawania konsystencji, oraz jako lekki konserwant, ponieważ obniża aktywność wody, która jest pożywką dla drobnoustrojów.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Humektant

Nośnik

Substancja konsystencjotwórcza

Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia

Rozpuszczalnik

Substancja nawilżająca

Substancja pomocnicza

Substancja żelująca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. Substancja oficjalnie jest uznana za nietoksyczną w dawkach znajdujących się w preparatach kosmetycznych. Podejrzewana jest jednak o powodowanie chorób skórnych, komedogenność, alergie i szybsze starzenie skóry, m.in. ze względu na swoją higroskopijność podejrzewana jest o przyciąganie toksyn, m.in metali ciężkich i przenoszenie ich w głębsze warstwy skóry. Oficjalne stanowisko w tej kwestii jednakże wyklucza szkodliwość, w przeciwieństwie do glikolu etylenowego.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.