Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Tocopheryl Acetate - właściwości i zastosowanie

Octan tokoferylu, Witamina E

D-Alpha-Tocopheryl Acetate, Tocopherol Acetate, Vitamin E Acetate

Tocopheryl acetate – czym jest i jak działa ten składnik kosmetyków?

Tocopheryl acetate, czyli octan tokoferylu, to octan witaminy E. Już samo rozszyfrowanie nazwy daje nam odpowiedź, dlaczego jest on cenionym składnikiem kosmetyków. Wyjaśniamy, czym jest octan tokoferylu i jak działa na skórę.

Spis treści:

  • Czym jest Tocopheryl acetate?
  • Właściwości octanu witaminy E
  • W jakich kosmetykach można znaleźć Tocopheryl acetate?
  • Czy octan tokoferylu jest bezpieczny?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków warto łączyć octan witaminy E?

Czym jest Tocopheryl acetate?

Substancja ta stanowi składnik witaminy E – ester kwasu octowego i tokoferolu. Octan witaminy E jest alkoholem o oleistej konsystencji. Wykorzystuje się go w kosmetyce ze względu na wyższą od tokoferylu (witaminy E) stabilność. Tokoferyl w czystej postaci rozpada się w kontakcie z tlenem lub pod wpływem zmian temperatury. Jeśli zatem producent kosmetyku deklaruje, że zawiera on witaminę E, to w składzie znajdziemy właśnie Tocopheryl acetate, czyli octan witaminy E.

Witamina E, czyli alfa-tokoferol, to substancja silnie przeciwutleniająca. Występuje naturalnie w organizmie człowieka, podobnie jak Tocopheryl acetate, który jest jej pochodną. Zastąpienie głównej substancji pochodną wynika z niższej kwasowości i wyższej stabilności octanu.

Właściwości octanu witaminy E

Tocopheryl acetate to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, jakie możemy znaleźć w składzie kosmetyków. Działa więc przede wszystkim ochronnie, neutralizując wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się skóry.

Działanie antyoksydacyjne

Octan witaminy E wykazuje wysoką wchłanialność, co oznacza, że z łatwością przenika do głębszych warstw skóry. Ma zdolność wbudowywania się w lipidy błon komórkowych, stąd wysoka skuteczność działania antyoksydacyjnego. Ten proces sprawia, że wolne rodniki tracą dostęp do błon komórkowych skóry, a dodatkowo są neutralizowane przez aktywnie działający octan tokoferylu. W konsekwencji naturalny proces starzenia się skóry zostaje spowolniony.

Działanie nawilżające

Substancja ta wnika do rogowej warstwy naskórka i tworzy barierę chroniącą przed transepidermalną utratą wody. Ten aspekt działania octanu tokoferylu docenią szczególnie osoby ze skórą skłonną do przesuszania. Jak już wspomnieliśmy, Tocopheryl acetate ma oleistą konsystencję, dzięki temu skutecznie natłuszcza skórę i reperuje uszkodzenia w jej warstwie lipidowej. Ze względu na powyższe właściwości składnik ten znajdziemy nie tylko w produktach drogeryjnych, ale również w dermokosmetykach aptecznych.

Działanie przeciwzapalne, odbudowujące i ochronne

Kosmetyki z octanem tokoferylu dobrze sprawdzają się podczas leczenia stanów zapalnych skóry. Tocopheryl acetate pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych w skórze i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Przyczynia się zatem do poprawy mikrokrążenia, czego skutkiem jest lepsze odżywienie i dotlenienie komórek skóry, nawet w najgłębszych warstwach.

Tocopheryl acetate jest naturalnym filtrem UV. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i jednocześnie regeneruje skórę wystawioną na ich bezpośredni wpływ.

Naturalny konserwant

Tocopheryl acetate ma duży wpływ na konsystencję i utrzymanie świeżości preparatu. Jego obecność w składzie kosmetyku zabezpiecza naturalne oleje przed utlenianiem. Octan tokoferylu przedłuża trwałość innych składników kosmetyku, ale jest substancją naturalną i bezpieczną. Dlatego producenci kosmetyków naturalnych bardzo często sięgają pod octan witaminy E w celu zapewnienia swoim produktom odpowiedniej konsystencji i trwałości.

W jakich kosmetykach można znaleźć Tocopheryl acetate?

Ze względu na szerokie działanie octanu witaminy E oraz jego właściwości konserwujące producenci chętnie sięgają po ten składnik.

Tocopheryl acetate znajdziesz w składzie:

  • kosmetyków przeciwzmarszczkowych,
  • preparatów ochronnych i dermokosmetyków do skóry suchej,
  • kremów do skóry naczynkowej i wrażliwej,
  • preparatów przeciwsłonecznych i ochronnych na każdą pogodę,
  • kosmetyków zawierających oleje naturalne,
  • produktów aptecznych na atopowe zapalenie skóry (AZS) i łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS).

Kosmetyki zawierające w składzie Tocopheryl acetate działają ochronnie i przeciwstarzeniowo. Wspierają proces odżywiania komórek skóry i wzmacniają naczynia krwionośne. Octan witaminy E pomaga odbudować barierę lipidową i zapewnia ochronę przed utratą wody. Dzięki temu bardzo skutecznie nawilża.

Czy octan tokoferylu jest bezpieczny?

Jak już wiesz, Tocopheryl acetate to substancja naturalna. Jest pochodną witaminy D, która stanowi składnik organizmów żywych i roślin. Nie dziwi zatem fakt, że octan tokoferolu został uznany za składnik w stu procentach bezpieczny. Można go stosować w niemal każdym stężeniu – w składach kosmetyków znajdziemy zwykle kilka procent tej substancji. Nie ma przeciwwskazań, aby kosmetyki z octanem witaminy E stosowały kobiety w ciąży i matki karmiące.

Tocopheryl acetate pozyskiwany jest za pomocą rafinacji tłuszczów roślinnych heksanem. Przemysł kosmetyczny korzysta głównie z syntetycznego octanu witaminy E. Substancja ta nie ma negatywnego wpływu na środowisko. Tocopheryl acetate jest składnikiem roślinnym lub syntetycznym, może być zatem dodawany do kosmetyków wegańskich.

Z jakimi składnikami kosmetyków warto łączyć octan witaminy E?

Tocopheryl acetate to bezpieczny i multifunkcyjny składnik kosmetyków. Warto stosować go w połączeniu z naturalnymi olejami – jeśli samodzielnie przygotowujesz maski lub praktykujesz olejowanie twarzy, weź to pod uwagę. Octan witaminy E chroni te substancje przed utlenianiem, a tym samym wzmacnia ich działanie.

Jeśli zależy Ci na silnym działaniu nawilżającym, wybieraj kosmetyki, w których składzie znajduje się nie tylko octan witaminy E, ale również skwalen, alantoina czy bisabolol. Silne działanie antyoksydacyjne zapewnia duet składający się z witamin E i C. W kosmetykach działają synergistycznie – każda z nich neutralizuje wolne rodniki i działa ochronnie na komórki skóry.

Tocopheryl acetate nie jest składnikiem, który może wpływać niekorzystnie na działanie innych substancji w kosmetyce. Nie ma przeciwwskazań, by łączyć go z innymi witaminami i naturalnymi składnikami. Ze względu na oleistą konsystencję kwasy, np. hialuronowy, nie przenikają przez warstwę, jaką octan witaminy E tworzy na skórze. Warto zastosować zasadę – najpierw kwas, następnie olej.

Działanie w kosmetykach

Spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, silnie antyoksydacyjne, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry.

Typ składnika

Substancja półsyntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

Konserwant

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Składnik sklasyfikowany jako potencjalny alergen. Składnik może pochodzić z genetycznie modyfikowanych upraw- GMO.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.