Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Lanolin - właściwości i zastosowanie

Lanolina

Adeps Lanae, Lanolinum, Lanoline, Wool Fat, Purified Lanolin

Lanolina – co to jest? Zastosowanie, właściwości

Lanolina to substancja, która wzbudza wiele kontrowersji. Jednak ostatnie badania wykazują, że jest to produkt bezpieczny, o cennych właściwościach. Sprawdza się w pielęgnacji podrażnionych karmieniem sutków, poprawia wygląd włosów, a także regeneruje skórę. Jest obecna w wielu kosmetykach do codziennej pielęgnacji.

Spis treści:

  • Właściwości lanoliny
  • Zastosowanie lanoliny w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć lanolinę?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć lanoliny?
  • Efekty uboczne stosowania kosmetyków z lanoliną
  • Lanolina a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Właściwości lanoliny

Lanolina swoim składem przypomina sebum produkowane przez skórę. Z tego powodu jest stosowana w wielu produktach kosmetycznych. Najczęściej można znaleźć ją w emulsjach, ponieważ jest emulgatorem i ułatwia ich powstawanie. Pozwala łączyć fazę tłuszczową z wodną i sprawia, że produkty się nie rozwarstwiają.

Lanolina nawilża skórę. Tworzy warstwę okluzyjną, dzięki czemu zapobiega odparowywaniu wody z naskórka. Tworząc cienki film na powierzchni, sprawia, że skóra jest gładsza i bardziej miękka. Zatrzymuje wodę także w łodygach włosów. Z uwagi na to, że przypomina sebum, jest substancją dobrze natłuszczającą. Składnik pomaga również w transporcie substancji aktywnych w głąb skóry, dlatego jest także stosowany w branży farmaceutycznej, głównie do tworzenia maści.

Zastosowanie lanoliny w kosmetykach

Z uwagi na swoje właściwości lanolina jest substancją pełniącą wiele ról w kosmetyku. Poza zdolnościami emulgującymi jest produktem kondycjonującym skórę i włosy.

Pielęgnacja skóry

Składnik ten nawilża, dlatego często można go znaleźć w składach produktów przeznaczonych do skóry suchej, odwodnionej i dojrzałej. Lanolina przywraca skórze miękkość, zapobiega łuszczeniu się naskórka i niweluje swędzenie czy pieczenie. Świetnie nadaje się do produktów przeznaczonych do miejsc narażonych na częste działanie detergentów, jak dłonie. Łagodzi podrażnienia i odżywia naskórek. Dobrze sprawdza się też w pielęgnacji przesuszonych czy odmrożonych dłoni, które są zaczerwienione i pieką.

Pielęgnacja włosów

W produktach do włosów lanolina ułatwia rozczesywanie, nawilża włosy i je regeneruje. Zapobiega szybkiemu wypłukiwaniu się koloru. Kosmetyki z tym składnikiem są polecane do pielęgnacji włosów zniszczonych, przesuszonych oraz farbowanych. Dzięki niej zachowują atrakcyjny wygląd.

W jakich kosmetykach można znaleźć lanolinę?

Lanolina to wszechstronny składnik. Można ją znaleźć w produktach, takich jak:

  • kremy do twarzy (zarówno na dzień, jak i bardziej tłuste, do stosowania w trudniejszych warunkach),
  • balsamy do ciała,
  • produkty przeznaczone dla dzieci,
  • maści do pielęgnacji sutków podrażnionych podczas karmienia,
  • szampony, maski i odżywki do włosów,
  • pomadki do ust,
  • kremy do rąk i stóp,
  • kosmetyki kolorowe (pomadka, błyszczyk, kolorowa szminka).

Regeneracyjne właściwości lanoliny

Lanolina wykazuje właściwości silnie regeneracyjne, dlatego stanowi składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery atopowej oraz z łuszczycą. Choroby te są dermatozami o nie do końca poznanej etiologii i wymagają specjalnego traktowania. Lanolina dba o uszkodzoną barierę hydrolipidową skóry, dlatego też można ją znaleźć w wielu emolientach.

Również czynniki zewnętrzne, jak wiatr czy mróz, mogą powodować dyskomfort skóry i wówczas szczególnie warto sięgnąć po kosmetyki z lanoliną, które, tworząc film na skórze, chronią przed szkodliwym działaniem tych czynników.

Kobiety karmiące znają lanolinę jako remedium na podrażnione sutki. Przynosi ona ulgę i zmniejsza dyskomfort spowodowany ssaniem. Lanolina przyspiesza gojenie się ran, a także pielęgnuje piersi. Jest składnikiem naturalnym, wykazującym właściwości lecznicze. Nie ma konieczności zmywania jej przed karmieniem, jednak dla własnego komfortu można zastosować nakładki laktacyjne.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć lanoliny?

Lanoliny nie należy łączyć z kilkoma składnikami, takimi jak balsam peruwiański czy dziegieć sosnowy, ponieważ nie tworzy z nimi emulsji. Substancje te pozostają niezmieszane.

Efekty uboczne stosowania kosmetyków z lanoliną

Lanolina jest wydzieliną pozyskiwaną od owiec w procesie oczyszczania ich wełny. Przez wiele lat była uważana za silny alergen, jednak obecnie, w czystej postaci, ma dobry wpływ na skórę. Niestety nie zawsze jest prawidłowo oczyszczona, co może powodować alergie. Najczęściej są one spowodowane substancjami służącymi do oczyszczania, które nie zostały usunięte podczas tego procesu. Wraz z postępem technologicznym lanolina jest pozyskiwana w coraz lepszych warunkach, dzięki temu zanieczyszczenie jej jest minimalne. Przekłada się to na jej alergiczność, która obecnie jest znikoma, jednak nie można jej wykluczyć.

W sytuacji alergii objawy pojawiają się zazwyczaj do kilku godzin po zastosowaniu produktów z tym składnikiem. Zalicza się do nich:

  • pieczenie,
  • swędzenie,
  • zaczerwienienie,
  • wypryski,
  • obrzęk.

Dolegliwości te pojawiają się w miejscu zastosowania kosmetyku na skórze i mijają samoistnie, maksymalnie po kilku dniach, natomiast jeśli się utrzymują, należy skonsultować się z lekarzem.

Inne przeciwwskazania

Z uwagi na to, że lanolina przypomina sebum, jej stosowanie nie jest wskazane dla osób z cerą trądzikową i tłustą. Warstwa pozostająca na skórze może nasilać istniejące problemy, jak przetłuszczanie się, zaskórniki, wypryski czy trądzik. Osoby borykające się ze zmianami dermatologicznymi powinny wraz z lekarzem ustalić sposób pielęgnacji. Produkty z tym składnikiem nie powinny być także stosowane przez osoby z grzybicą skóry.

Lanolina a środowisko – czy jest to ekologiczny składnik kosmetyków?

Lanolina to składnik pochodzenia zwierzęcego, dlatego weganie nie powinni sięgać po kosmetyki z jej dodatkiem. Nie ma ona wpływu na środowisko naturalne. Podczas jej pozyskiwania nie cierpią też owce, ponieważ lanolina jest produktem ubocznym powstającym podczas strzyżenia tych zwierząt.

Działanie w kosmetykach

Emolient tłusty, filmotwórczy, ochronny, ma bardzo dobre właściwości pielęgnacyjne, wygładza, zmiękcza, odżywia, uelastycznia, dobrze przenika w głąb skóry, reguluje gospodarkę wodną, ze względu na podobną budowę do składu warstwy lipidowej skóry ludzkiej, ma właściwości silnie regeneracyjne. Zalecany jest do skóry suchej, bardzo suchej i szorstkiej. Jest częstym składnikiem maści do pielęgnacji brodawek sutkowych dla kobiet karmiących piersią, maści leczniczych, tłustych kremów do skóry szorstkiej dłoni i stóp. To również naturalny i bardzo ceniony emulgator. Jest w stanie wchłonąć dwukrotną ilość wody w stosunku do swojej wagi tworząc stabilną emulsję W/O. Dzięki temu do wyrobów kosmetycznych i dermatologicznych na lanolinowej bazie możliwe jest wprowadzenie roztworów ekstraktów roślinnych, witamin rozpuszczalnych w wodzie i innych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie.

Typ składnika

Substancja pochodzenia zwierzęcego

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja konsystencjotwórcza

Plastyfikator

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja lecznicza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Komedogenny
2
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

W dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski, jednakże w rozsądnych ilościach wykazuje działanie łagodzące objawy trądziku i trądzikopodobne. Osoby uczulone na wełnę owczą powinny zawsze wykonywać próbę uczuleniową kosmetykiem zawierającym ten składnik. Lanolina oczyszczona farmaceutycznie, o najwyższym stopniu czystości, nie ma działania alergizującego.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.