Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Cyclopentasiloxane - właściwości i zastosowanie

Cyklopentasiloksan

DECAMETHYL-CYCLOPENTASILOXANE, DECAMETHYLCYCLOPENTASILOXANE

Cyclopentasiloxane - właściwości i zastosowanie na skórę i włosy

Cyclopentasiloxane to lotny silikon, należący do grupy krzemianów. Po jakimś czasie samoistnie wyparowuje z miejsca, w którym został zaaplikowany. Cyclopentasiloxane jest także bardzo lekkim związkiem, dlatego świetnie sprawdza się jako podstawa kremów do twarzy, baz pod makijaż czy balsamów do ciała. Dzięki lekkiej konsystencji stanowi składnik kosmetyków do włosów, zwłaszcza cienkich i delikatnych. Nie obciąża ich i zabezpiecza kosmyki przed elektryzowaniem się.

Spis treści:

  • Właściwości cyclopentasiloxane
  • Zastosowanie cyclopentasiloxane
  • W jakich kosmetykach można znaleźć cyclopentasiloxane?
  • Cyclopentasiloxane – czy jest bezpieczny?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie można łączyć cyclopentasiloxane?
  • Efekty uboczne stosowania cyclopentasiloxane
  • Cyclopentasiloxane – czy jest to składnik pochodzenia naturalnego?

Właściwości cyclopentasiloxane

Cyclopentasiloxane to związek z grupy silikonów, dobrze rozpuszczający się w tłuszczu i alkoholu, natomiast słabo w wodzie. Jest składnikiem bazowym, który w kosmetyku pełni funkcję suchego emolientu. Mimo że pozostawia na aplikowanej powierzchni powłokę, to nie jest ona tłusta ani lepka. Cyclopentasiloxane jest także związkiem lotnym, dlatego też po kilku godzinach odparowuje z powierzchni włosów czy skóry. Ta cecha powoduje, że jest on bardzo pożądanym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji włosów cienkich i delikatnych, gdyż nie obciąża ich, a jednocześnie działa antystatycznie. Oznacza to, że zabezpiecza kosmyki przed nadmiernym elektryzowaniem się.

Cyclopentasiloxane to związek powszechnie stosowany w różnych kosmetykach pielęgnacyjnych i nie tylko. Do jego głównych właściwości należą:

  • ułatwienie nakładania kosmetyku na włosy czy skórę,
  • zmniejszenie lepkości produktu pielęgnacyjnego,
  • wygładzanie skóry i tworzenie na jej powierzchni warstwy ochronnej, która zabezpiecza przed odparowywaniem wody,
  • działanie antystatyczne,
  • wygładzenie włosów bez ich obciążania,
  • ochrona włosów przed uszkodzeniami mechanicznymi,
  • działanie zmiękczające,
  • zapobieganie tworzeniu się plam i smug w przypadku stosowania kosmetyków do makijażu, takich jak cienie do powiek w kremie.

Zastosowanie cyclopentasiloxane

Cyclopentasiloxane ma zastosowanie w kosmetykach pielęgnacyjnych do ciała, włosów oraz w produktach do makijażu. Jest często stosowany głównie dlatego, że pozostawia delikatną, aksamitną warstwę. Sprawdza się rewelacyjnie w bazach pod makijaż, gdyż skutecznie wygładza skórę i przygotowuje ją na nałożenie kolejnych kosmetyków. Silikon w balsamach i kremach powoduje, że po ich aplikacji skóra staje się gładka i aksamitna w dotyku. Cyclopentasiloxane ma zastosowanie również w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Pozostawia na nich warstwę ochronną, która jednocześnie mocno wygładza włosy. Z tego względu polecany jest osobom o włosach puszących się, cienkich oraz delikatnych.

W jakich kosmetykach można znaleźć cyclopentasiloxane?

Cyclopentasiloxane to silikon powszechnie stosowany w kosmetyce do produkcji różnego rodzaju preparatach do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów, a także kosmetyków do makijażu. Składnik występuje w takich produktach, jak:

  • szampony, odżywki, maski, pisanki, sera do włosów, zwłaszcza delikatnych i cienkich,
  • kosmetyki kolorowe, takie jak: fluidy, podkłady, bazy pod makijaż, cienie do powiek w kremie,
  • serum i olejki na końcówki włosów,
  • kremy do twarzy (kremy z silikonem sprawdzają się jako baza pod makijaż),
  • żele pod prysznic,
  • kremy i balsamy do ciała o działaniu wygładzającym,
  • kremy do stóp,
  • kremy do rąk.

Cyclopentasiloxane – czy jest bezpieczny?

Lotne silikony, takie jak cyclopentasiloxane, uznawane są za substancje bezpieczne. Co więcej, produktów z nimi w składzie mogą używać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Należy jednak pamiętać, że w tych okresach skóra, głównie za sprawą hormonów, może różnie reagować na poszczególne składniki zawarte w kosmetykach. Dodatkowo cyclopentasiloxane jest to dość mocno komedogenna substancja, co oznacza, że ma tendencję do blokowania ujść gruczołów łojowych. Zatkane pory zaburzają naturalną pracę skóry, która nie może swobodnie oddychać. Dlatego powinni na nie uważać posiadacze cery tłustej i trądzikowej, ponieważ to one są podatne na pojawianie się niedoskonałości. O ile jednorazowe zastosowanie silikonowego podkładu czy bazy pod makijaż nie powinno przysporzyć znacznych problemów skórnych, to już nakładanie ich codziennie przez dłuższy czas może zdecydowanie pogorszyć stan cery. Zablokowane ujścia gruczołów łojowych powodują różnego rodzaju niedoskonałości na skórze, takie jak zaskórniki i wypryski, a w niektórych wypadkach nawet stany zapalne.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie można łączyć cyclopentasiloxane?

Brak informacji dotyczących tego, z jakimi składnikami kosmetyków nie należy łączyć cyclopentasiloxane.

Efekty uboczne stosowania cyclopentasiloxane

Cyclopentasiloxane to bezpieczny składnik kosmetyków. Długotrwałe stosowanie kremów do twarzy czy baz pod makijaż z zawartością silikonu może jednak zapychać pory i powodować nieprawidłowe funkcjonowanie skóry, a w efekcie różnego rodzaju zmiany, takie jak zaskórniki czy wypryski. Na tego typu skutki uboczne szczególnie narażone są cery tłuste i trądzikowe, które raczej powinny unikać kosmetyków z dodatkiem cyclopentasiloxane. Osoby z pozostałymi typami cery mogą bezpiecznie stosować omawiane produkty, ale raczej okazjonalnie, niż na co dzień.

Cyclopentasiloxane – czy jest to składnik pochodzenia naturalnego?

Cyclopentasiloxane powstaje syntetycznie poprzez połączenie tlenu i krzemu. W składzie silikonu nie ma składników zwierzęcego pochodzenia, dlatego jest on odpowiedni dla wegan. Kosmetyki wegańskie mają zwykle oznaczenia na opakowaniu, takie jak: Cruelty Free, Vegan Society, Ecocert, V, Soil Association. Taki napis to gwarancja, że żaden składnik preparatu ani on sam nie były testowane na zwierzętach.

Działanie w kosmetykach

Emolient. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów. Tworzy tzw. warstwę okluzyjną, czyli film, zabezpieczający przed odparowaniem nadmiaru wody. Jest również emolientem, ponieważ wygładza i zmiękcza skórę i włosy.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Emolient

Substancja konsystencjotwórcza

Substancja filmotwórcza

Substancja pomocnicza

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.