Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Panthenol - właściwości i zastosowanie

Pantenol, Alkohol pantotenowy, Dekspantenol, Prowitamina B5

Dexpanthenol, Dexpanthenolum, Pantothenol, Panthenol DL-Form, Pantothenyl Alcohol, Provitamin B5, Alcool DL-Pantotenilico, DL-Pantothenyl Alcohol

Opis
Alkohol analogowy do kwasu pantotenowego. Jest chętniej wykorzystywany w kosmetykach ze względu na łatwiejsze rozpuszczanie i wyższą stabilność chemiczną. Substancja rozpuszczalna w wodzie, alkoholu lub eterze, słabo rozpuszczalna w glicerynie, stabilna w zakresie pH 3-8. Sugerowane stężenie w kosmetyku: do 5%.
Działanie w kosmetykach

Często spotykany składnik, niezastąpiony zwłaszcza w preparatach przyspieszających gojenie, łagodzących podrażnienia, poparzenia i alergie, nawilżających, kojących, kosmetykach po opalaniu, do szorstkiej i problematycznej skóry. Dobrze wpływa na włosy, pogrubia je, nawilża, wzmacnia, nabłyszcza i wygładza, a także na paznokcie, bardzo dobrze i głęboko się wchłania.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Humektant

Substancja aktywna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.